Model de ciutat?


  • Comparteix:

D'un temps a aquesta part, estem veient com s'altera l'estil i la forma de viure a Sant Cugat del Vallès amb tendència a una degradació molt ràpida de moltes coses. Fins ara, Sant Cugat, havia sabut mantenir el seu estil de poble tradicional, amb les seves costums de sempre, tradicions, tranquil·litat i bonhomia tot i el creixement exponencial que ha experimentat.

Sant Cugat ha passat d'un poble petit a esdevenir una gran ciutat, model en moltes coses. Tot i els temps, Sant Cugat, fins ara, ha sabut fer-ho mantenint els trets que l'identifiquen: un llegat històric amb el nexe del Monestir, unes tradicions pròpies que han perdurat en les seves festes i una adaptació als temps respectuosa amb la seva essència.

Els reptes d'aquests temps són uns altres. Cal adaptar-nos, és cert, però s'està veient que, últimament, s'està fent d'una manera desorientada, sense objectiu i no es veu que hi hagi cap model de ciutat concret al qual es vulgui arribar.

La seguretat es una preocupació creixent de la gent del poble i objecte de debat permanent. En el número 1.521 de juny del 'Tot Sant Cugat' es comenta àmpliament. Quan, tot i volent donar una sensació de normalitat, la regidora d'ICV-EUiA Roser Casamitjana assenyala: 'Sant Cugat és una ciutat segura malgrat que em van entrar a robar tres vegades a casa' - també Marcel Garcés, agent dels Mossos ratifica han augmentat els robatoris en habitacles - ja es manifesta que això es degrada.

Igualment, més endavant, es parla de l'incivisme creixent i del 'botellón' continuat els caps de setmana. Segons Francesc Garrido, sergent de la Policia Local, ha crescut el 'botellón': 'L'havíem reduït i ha tornat a créixer'. També Èric Gómez, d'ERC-MES, assegura que 'el 'botellón' va augmentar a conseqüència del tancament de zones d'oci nocturn d'altres ciutats'. El veí Josep Verges indica 'al centre, les terrasses molesten. Trobo a faltar civisme institucional. Les places s'han privatitzat amb les terrasses i la P. Local no hi fa res'. I així un llarg etcètera.

Si el 'botellón' està en augment a conseqüència de mesures preses en els municipis col·lindants, per què Sant Cugat no pren també mesures i es deixa inundar per aquesta plaga? Quan les coses es deixen arrelar, és molt difícil després extirpar-les. Que volem atreure activitats d'aquestes i esdevenir com un Lloret? És aquest el model de ciutat que volem?

Per què a la zona del casc vell, amb casetes de poble antigues i modestes ocupades per ciutadans nascuts a Sant Cugat i de tota la vida, se'ls altera la vida muntant terrasses que, a la Plaça Pere San, ocupen mitja plaça i actives fins a hores avançades de la nit? Quan a la gran ciutat i a tot arreu es qüestionen les terrasses, ara Sant Cugat va i les munta al mig del casc antic? El senyot Verges te raó: 'Les places s'han privatitzat'. És aquest el model de ciutat que volem?

Sant Cugat té nous espais: molts parcs nous, amples i oberts. No cal concentrar tota l'activitat nocturna al casc antic. Diversificant-ho s'incrementaria la distribució, les molèsties es minimitzarien i s'ajudaria a evitar que tot es concentri sempre en una zona molt petita. Cal un model de ciutat.

Es veritat l'incivisme és problema de tots però quan la gent ho manifesta i ho constata, quan els mitjans del poble ho expressen i quan els serveis de vigilància també ho reconeixen.

Què està passant ? Voldríem que l'Ajuntament defineixi un model de ciutat. Voldríem que l'oposició exigeixi que es faci i voldríem que s'atenguin les manifestacions de la gent per davant d'altres interessos. Això s'ha d'atendre. Si no es fa, la desafecció anirà en augment i Sant Cugat deixarà d'esser un model per a altres municipis tal com ha estat fins ara.

EMMA CARTOIXÀ



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.