El repte del Vallès


  • Comparteix:

Cal cooperar intensament. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi 'Les oportunitats de desenvolupar polítiques conjuntes al territori dels Vallesos', elaborat per l'Institut Cerdà per encàrrec conjunt dels consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental, i que s'ha fet públic aquest mes de març. Un resultat que fa patent el reclam històric de les entitats que formem part de FEM Vallès, i que vam tenir l'oportunitat d'aportar i reivindicar durant l'elaboració de l'estudi.

Aquesta conclusió va acompanyada d'un pronunciament de caminar poc a poc cap a aquesta cooperació per part dels consells comarcals, qui també han oficialitzat públicament una posició contrària a assolir una única administració conjunta. Per part de FEM Vallès celebrem els aspectes positius de fer passes endavant i ara caldrà analitzar el com han de ser aquestes passes per assolir la cooperació que tots desitgem.

L'objectiu fa referència solament a la col·laboració entre municipis, perquè no estem davant de cap demanda d'estructura política, sinó únicament d'un afer de treball de cooperació entre ajuntaments. Perquè junts hem constatat que els consells comarcals actuals tenen un poder molt reduït. Una mancança que contrasta amb l'enorme poder de la veïna Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Les 900.000 persones del Vallès Occidental i les 400.000 de l'Oriental ens mereixem una col·laboració entre les administracions dels dos Vallesos més estreta, que repercuteixi en el benestar dels habitants de la regió i que incideixi en la millora dels serveis que rebem.

Però, estan els nostres regidors i regidores d'acord en què cal incrementar les competències dels consells comarcals? Les entitats que formem part de la plataforma FEM Vallès creiem que tenim aquesta i d'altres qüestions que cal resoldre amb certa urgència. Per exemple, un cop assolides noves competències, estarien disposats a mancomunar la seva gestió quan l'escala adient sigui fer-ho de forma conjunta? Amb la clara voluntat de donar un millor servei i millorar la qualitat de vida dels ciutadans? D'altra banda, admetrien la participació de la societat en el seguiment dels afers comarcals?

Aquests i d'altres són els reptes que caldria encaminar. La fusió en una única administració només, i reiterem, només seria el pas final, possible o no.

Si aparquem el debat de l'administració fusionada, el camí i els passos serien clars i constituirien la resposta afirmativa als interrogants anteriors. Però entre les excuses per no haver de parlar de com es governa millor el Vallès hi ha les que proposen simplement acotar- ho a una millor col·laboració publicoprivada quan aquesta és necessària, però al nostre entendre no resol el nus central del problema: els ciutadans podem tenir la certesa que les regidories dels diferents municipis volen incrementar les competències i serien capaços de gestionar-ho de forma coordinada en pro dels habitants del Vallès?

En primer lloc, les qüestions formulades serien coherents amb el principi de subsidiarietat, el qual ens diu que s’ha de treballar des de l'administració més propera possible i no distanciar- se'n artificialment. I en segon lloc resoldrien l’exigència de simplificació i eficàcia en l’organització de les entitats públiques.

FEM Vallès
CCOO Vallès Occidental
Catalunya Central
CCOO Vallès OrientalUGT Vallès Occidental
UGT Vallès Oriental
Cecot
CIESC
UEI Cerclem
ViaVallès
Baricentro
Cerdanyola Empresarial
Castellbisbal Empresarial
Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'edificació de Barcelona,
Delegació del Vallès Occidental i del Vallès Oriental
Col·legi Arquitectes de Catalunya, Delegació del Vallès
Sant Cugat Empresarial



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.