Rèplica a l'Ajuntament de Sant Cugat en relació a la preservació del bosc de Volpelleres

SOS Bosc de Volpelleres referma la reivindicació per preservar aquest espai natural de Sant Cugat


  • Comparteix:

Una imatge d'arxiu del bosc de Volpelleres / Foto: Google Maps

Una imatge d'arxiu del bosc de Volpelleres / Foto: Google Maps

A l'atenció de l'alcaldessa, Sra. Mireia Ingla, i el tinent alcalde, Sr. Francesc Duch. Senyors, primer de tot volem traslladar la nostra decepció per la presentació del nostre torn de paraula a l'audiència pública del ple virtual del 19 d'octubre. Només es va llegir el títol de la instància, però de manera confusa, i no es va llegir el cos de la nostra petició que constava d'un text, que s'ajustava al temps de torn de paraula.

Agraïm la resposta del tinent alcalde, que es va estendre molt més del temps previst de resposta, explicant les bondats d'aquest gran projecte de ciutat per a la construcció de l'escola La Mirada a la nova ubicació en el bosc de Volpelleres. No obstant això, volem fer ús del nostre dret de rèplica segons exposem a continuació.

Som un grup de veïns i veïnes, no una associació, que tenim per objectiu evitar l’agressió que implica noves construccions en el fràgil ecosistema d’aquest bosc i demanem la construcció urgent de l’escola en el barri. No creiem que reduir la presentació del nostre grup al fet que demanem que s’aturi el projecte de la nova escola en el bosc faci justícia a la nostra reivindicació i pot transmetre a la ciutadania una insensibilitat del grup per les necessitats d’equipaments educatius en el barri, res més lluny de la realitat. Descriure com a “parc” l’entorn de Bosc de Volpelleres només es pot entendre per la voluntat política de la seva transformació en parc i la desnaturalització que ha patit aquests últims anys, com la construcció de l’institut Leonardo, la pavimentació de camins, circuit de fitness, entre d’altres. No obstant això, aquest espai continua sent un bosc de gran valor ecològic, per la biodiversitat que acull, tant de fauna, com vegetal, per la seva connexió amb el corredor de fauna del parc natural de Sant Llorenç, i altres virtuts que exposàvem al nostre escrit de torn de paraula no llegit.

També volem deixar clar que nosaltres no hem afirmat que es talaran 618 arbres. El que hem dit és que s’afectaran aquesta quantitat d’arbres, segons contingut de l’informe ambiental d’aquest ajuntament, que inclou tala i aclarida, sent aquesta última actuació també agressiva per l’ecosistema. Llavors afirmar que el “parc” mantindrà els seus valors i massa arbòria, i que es respectarà i consolidarà el procés de successió biològica del bosc, ho trobem poc realista. La replantació no pot substituir el bosc madur, que conté en alguns casos arbres de molt més de 40 anys i tota la biodiversitat que l’acompanya.

Lamentem profundament que a Volpelleres, després de 4 supermercats, 2 benzineres i infinitat de pisos, ara no hi hagi cap parcel·la en el barri a part del bosc. Per tal de minimitzar el dany a l’ecosistema del bosc i si no hi ha una parcel·la en el barri que possibiliti la urgent construcció de l’escola, demanem que es reprengui la gestió de les al·legacions a la negativa de protecció civil a la ubicació inicial. Segons el “informe técnico de análisis de consecuencias” amb data agost/setembre 2019 d’aquest ajuntament, la nova ubicació comporta un risc similar al de la ubicació inicial al costat de l’institut Leonardo i no justifica evitar les mesures de protecció que la zona requereix.

Més de 3.400 signatures expressen que hi ha una preocupació evident a Sant Cugat per aquest bosc i que un últim intent real per a defendre el projecte inicial enfront de protecció civil seria molt aplaudit pels ciutadans i il·lustraria el compromís real de l'ajuntament amb la defensa del bosc de Volpelleres i de l'ecosistema que alberga, i en aconseguir la urgent construcció de l’escola segons projecte inicial d’institut-escola.

Atentament,

SOS Bosc Volpelleres



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.