Vet aquí un greuge


Temes relacionats

Puntualitzacions del Síndic de Greuges a la notícia publicada per Cugat.cat (16/des/08)

Jaume Clavell: 'Hi ha policies intocables que s'han de desemmascarar' (16/des/08)

El Síndic alerta sobre l'existència de policies 'intocables' (15/des/08)


  • Comparteix:

El Síndic es queixa (bé, 'es queixa', potser pròpiament no 'es queixa', deixem-ho en que 'puntualitza', o en que 'fa unes puntualitzacions') sobre la redacció d'una notícia.

Dilluns vaig signar una notícia sobre les declaracions que el mateix dilluns havia fet el Síndic durant una entrevista a Cugat.cat. L'endemà, el Síndic enviava unes "puntualitzacions" que han estat, també, publicades. El cas és que m'agradaria parlar una mica de tot plegat.

El Síndic es queixa (bé, "es queixa", potser pròpiament no "es queixa", deixem-ho en que "puntualitza", o en que "fa unes puntualitzacions") sobre la redacció de la notícia. I ho fa, entre altres coses, negant el titular. El titular deia: "El Síndic alerta sobre l'existència de policies 'intocables'", i el Síndic diu: "No he alertat mai de l'existència de policies intocables". Bé. Ens trobem davant d'un greu problema, no cal dir-ho.

Normalment, quan algú es queixa d'un titular, diu: "No vaig dir ben bé dir això", o bé "Ho heu interpretat malament", o bé "Heu manipulat les meves paraules"... Però el Síndic no: el Síndic simplement diu que el titular és mentida (si entenem "mentida" com a "absència de veritat", és clar, i per tant considerant que si el Síndic diu que ell mai no ha alertat sobre aquest tema, dir que sí que ha alertat sobre aquest tema és "mentida").

El Síndic demana (bé, "demana", diguem que més aviat "convida") a tothom que vulgui opinar sobre les seves declaracions, a que escolti les declaracions pròpiament dites, desqualificant (bé, "desqualificant", potser hauríem de dir "menyspreant", o "menystenint", o no ens compliquem la vida: "traient valor") a la notícia que, fent cas de la seva condició de notícia, intenta resumir les declaracions en benefici del lector que, ocasionalment, no consideri convenient escoltar les declaracions pròpiament dites.

Davant d'aquesta alerta (perquè això sí que és una "alerta", suposo, a l'espera que de les declaracions es desprengui o no es desprengui una vertadera "alerta"), davant d'aquesta alerta, doncs (o millor: deixem-ho en "puntualitzacions") que el Síndic fa sobre la notícia, la primera reacció és escoltar realment les declaracions pròpiament dites, unes declaracions que es poden escoltar, sense anar més lluny, mirant el vídeo que acompanya la notícia.

I què passa quan s'escolten les declaracions pròpiament dites? Pel que fa a mi, autor de la notícia, em passa que signaria la notícia una altra vegada, i una altra, i una altra, i que només deixaria de signar-la si algú em demostrés que està mal feta... Cosa que de moment ningú no ha fet.

Tinc por que algú es pensi que tinc ganes de polemitzar. Res més lluny de la veritat. El que passa és que quan et "puntualitzen" d'aquesta manera, la veritat és que et puja una mica la mosca al nas. Si el Síndic ve a la ràdio i diu el que diu, i que es pot saber a partir de les declaracions pròpiament dites (si és que en aquest món es pot saber del cert alguna cosa, és clar, perquè això no se sap mai), i si el que signa la notícia no té cap mena de consciència d'haver dit una mentida, trobo normal que el que signa la notícia proclami que no és un mentider.

El Síndic diu: "No feu cas dels titulars periodístics, que estan fets per aconseguir l'interès del públic amb grandiloqüència estrident". Molt bé. Jo en canvi dic: feu cas del Síndic, que un dia us diu una cosa i el dia següent torna i us diu que no ho ha dit.

(i mentrestant, no ho oblidem, els "intocables" continuen per desemmascarar...)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.