1932: Neix la publicació 'L'Avenir'


  • Comparteix:

Detall de la capçalera de la publicació

Detall de la capçalera de la publicació

L'abril de 1932 apareix 'L'Avenir', una publicació mensual de Sant Cugat, coincidint amb el primer aniversari de la proclamació de la República. La publicació naixia com a portaveu del Centre Republicà Federal i de la Unió de Rabassaires.

ESCOLTA-HO

El nom era el mateix que el del setmanari sabadellenc fundat al 1920 per Francesc Layret, que havia estat diputat per la circumscripció de Sabadell i que tanta influència havia tingut en els federalistes i rabassaires santcugatencs.

La publicació tenia vuit planes, costava 10 cèntims, estava impresa a les Gràfiques Serra de Sant Cugat i es publicava majoritàriament en català. Va començar amb una tirada de 500 exemplars. El director era Ramon Mas i Colomer.

'L'Avenir' defensava els principis republicans federals i els drets dels rabassaires. Políticament estava a l'esquerra de la línia oficial d'Esquerra Republicana de Catalunya. La publicació també tenia un to anticlerical i antimilitarista i apareixien criticats, amb mordacitat i sarcasme, els cacics, els capellans i els dirigents de la dreta local.

L'últim número conservat és del 27 de maig de 1934.

Informació extreta de l'article 'L'Avenir' (1932-1934)', de José F. Mota Muñoz, publicat a 'Gausac', núm. 16 (2000).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.