Víctor Gay Zaragoza: 'Lluís Companys i el seu advocat defensor eren família'


  • Comparteix:

Víctor Gay Zaragoza

Víctor Gay Zaragoza

La relació que s'estableix entre Lluís Companys i el seu advocat defensor es podria explicar pel fet que eren cosins llunyans. Ho defensa l'escriptor Víctor Gay Zaragoza en el seu llibre 'El defensor', que s'ha presentat aquest dimecres a Sant Cugat. Durant la documentació per al seu treball, l'autor ha descobert que Companys i Ramón de Colubí, el seu advocat, eren familiars i n'aporta proves en una novel·la històrica que reviu els darrers dies del president de la Generalitat republicana des d'un punt de vista inèdit.

ESCOLTA-HO

Algunes de les frases més destacades de l'entrevista:

'L'advocat de Companys va fer una feina espectacular, fins el punt que va haver d'exiliar-se'.

'Durant la documentació per a la novel·la, he descobert que Lluís Companys i el seu defensor, Ramón de Colubí, eren parents. Al llibre aporto proves irrefutables que donen una nova dimensió a la relació intensa que ja es coneix'.

'Era un parentesc proper, els avis eren cosins germans, però mai no sabrem si ells n'eren conscients. És probable. Jo crec que ho sabien però no els interessava dir-ho. És un espai que queda a la imaginació'.

'Colubí es va impressionar per la honestedat i coratge de Companys. A Colubí se li ensorra el seu món, ell ha lluitat per un ideal que no es correspon amb la dictadura franquista. Això ho descobreix defensant Companys i per aquest motiu lluita fins al darrer moment per salvar-lo'.

'Entre els fets provats sempre hi ha espai per a la imaginació però sempre ha de respectar la lògica dels fets provats. La imaginació ha de sumar a la història però no l'ha de segrestar.'



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.