Dr. Pere Sala: 'No està definit que la síndrome de Kawasaki i la de xoc tòxic tinguin relació amb la Covid-19'

El pediatre de l'Hospital Universitari General de Catalunya recomana anar a urgències si es presenten els símptomes d'aquestes dues patologies


Temes relacionats

Carlos Mota, pediatre del Centre Can Mora de Sant Cugat: 'La patologia en els infants és molt més lleu, però poden actuar com a transmissors' (18/mar/20)


  • Comparteix:

El doctor Pere Sala / Foto: Cedida

El doctor Pere Sala / Foto: Cedida

L'Associació Espanyola de Pediatria ha alertat aquest dilluns d'una síndrome entre els infants i que podria estar relacionat amb la Covid-19. El pediatre i doctor de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) Pere Sala ha passat pels micròfons del magazín 'Sant Cugat a fons' per parlar sobre aquesta nova patologia que podria estar relacionada amb la síndrome de xoc tòxic i la síndrome de Kawasaki.

ESCOLTA-HO

De quina síndrome estem parlant i quins són els seus símptomes?
Definir-ho com a síndrome encara no ho podem fer. L'alerta de l'Associació Espanyola de Pediatria va coincidir al mateix amb un del servei nacional de salut de Londres, que alertava d'alguns casos d'infants que tenien manifestacions de dues malalties: la síndrome de xoc tòxic i la síndrome de Kawasaki. Aquest fet coincidia amb alguns casos que havien donat positiu en la Covid-19, tot i que en d'altres no. Són pocs casos i en alguns d'ells podien ser més greus i necessitaven una vigilància a les unitats de cures intensives. Aquests casos encara no tenim ben definits si realment es poden associar a la infecció pel virus de la Covid-19.

Són patologies greus?
Hi ha hagut pocs casos greus que han necessitat cures intensives. Tant la síndrome de xoc tòxic com la de Kawasaki poden tenir formes greus i que necessiten una vigilància intensiva, tot i que tenim un tractament ben establert. No hem d'oblidar que són alguns casos que s'han descrit i que ens han alertat perquè estiguem vigilants per si en surten més.

Per què aquesta síndrome es desenvolupa en infants?
Depèn de la resposta que fa el sistema immunitari i això varia molt en cada persona. No és el mateix la resposta que fa un infant durant la seva etapa pediàtrica o la que fa un adult o una persona gran. La resposta que fa l'individu és una resposta inflamatòria que produeix una inflamació en diferents llocs de l'organisme. Els adults rarament manifesten aquest tipus de patologia.

Com es tracta?
Aquestes patologies les coneixem des de fa un temps. El tractament bàsicament és modular la resposta inflamatòria que fa l'individu i que acaba sent nociva per al cos. S'utilitzen immunoglobines, antiinflamatoris, a vegades corticoides, i si hi ha dubtes, ja que a vegades la síndrome de xoc tòxic pot estar desencadenada per agents bacterians, també s'ha de fer antibiòtic. Si al final definim que aquests casos estan desencadenats només pel coronavirus, s'hauria de veure si es necessita un tractament més específic.

Si un pare o una mare detecten aquests símptomes, com han d’actuar? És prioritari portar-lo a urgències?
Amb els casos que són greus, que en són pocs, l'infant presenta uns símptomes de malestar general i per tant cal anar a urgències. Hem vist que els infants comencen amb símptomes gastrointestinals, mal de panxa, vòmits, diarrees. Això, però, és molt freqüent en els nens. Com els podem diferenciar? Quan veiem que aquests símptomes són molt més importants, que el dolor abdominal és massa exagerat, que vomiten constantment, que hi ha molta diarrea, febre i malestar general, doncs aquests són els símptomes que ens han de fer pensar que l'infant no està bé i s'ha d'anar a urgències. Ara bé, si no són símptomes que no manifestin gravetat d'entrada, els pares poden contactar amb el seu pediatre per esclarir dubtes. Davant un dubte seriós, cal anar a urgències.

Té, realment, alguna relació amb el coronavirus? Si no és així, d’on pot provenir o què el pot provocar?

És una pregunta difícil de contestar. En el moment que es va alertar es veia dues coses. La primera, que coincidia amb un moment en què hi ha un augment dels casos del coronavirus. La segona, que hi ha alguns d'aquests casos que sí que s'ha pogut confirmar que hi ha hagut una infecció de la Covid-19. Per altra banda, les troballes que s'han fet a les anàlisis de sang que s'han fet als infants sembla que tenen un tipus d'alteració que poden recordar a les alteracions que provoca el coronavirus. Ara encara no tenim la certesa que en tots els casos sigui així.

Pel que diu l’Associació Espanyola de Pediatria en el comunicat d’aquest dilluns, els casos s’han trobat a Itàlia, Regne Unit, França i Bèlgica. Hi ha constància d’algun cas de nen o nena amb aquesta síndrome a l’Estat espanyol?
Sí, de fet l'associació va fer públic el comunicat perquè s'havien detectat alguns casos, com a Madrid i a Barcelona. La síndrome de cos tòxic i la de Kawasaki tenen característiques diferents, però comparteixen que són reaccions inflamatòries en l'organisme. Potser en algun cas han vist algun símptoma de la síndrome de Kawasaki i en un altre, símptomes de la síndrome de xoc tòxic. Ara per ara, no hi ha massa països amb casos.

Canviant de tema, ara els infants poden sortir una hora al dia? Com valora aquesta mesura?
Després d'un temps de confinament, és una mesura positiva i beneficiosa per als infants, tot i que s'han de prendre una sèrie de precaucions per fer-ho bé. Per a moltes famílies els hi anirà bé per les característiques del seu domicili, d'altres que tinguin cases amb jardí potser no és tan necessari, però és bo que els infants tinguin aquest temps per sortir a l'exterior.

Quines recomanacions fa als pares per aquesta hora de passeig?
Han d'anar acompanyat per un adult, és bo que es rentin les mans abans de sortir de casa i en tornar. També és beneficiós que portin mascareta i que mantinguin la distància de protecció per evitar les probabilitats de contagi. El risc de contagi continua i hem de prendre les màximes mesures de protecció.

Tota la situació de crisi sanitària genera molts dubtes i preocupacions entre els pares. Quin consell els hi dona de cara a les diferents fases del desconfinament que es preveuen les properes setmanes?
Hem de fer cas del que marquin les autoritats sanitàries. No sortirem tots a la mateixa hora a prendre copes. Hem de dur a terme el desconfinament de manera progressiva. De cara els nens, és important explicar-los totes les mesures de contenció i prendre paciència, perquè hi haurà coses que trigarem a poder fer. A veure si amb una mica de sort arribem a l'estiu amb una situació millor.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.