Patrici Tixis (Gremi Editors): 'La llibreria, si ara només tinguéssim comerç electrònic, l'hauríem d'inventar'

El santcugatenc, president del gremi, repassa l'estat actual del món del llibre i com l'ha afectat el confinament


  • Comparteix:

Patricis Tixis / Foto: Gremi d'Editors de Catalunya

Patricis Tixis / Foto: Gremi d'Editors de Catalunya

El confinament ha fet créixer el gust per la lectura i durant aquests dies tancats a casa el temps dedicat al llibre s'ha fins i tot duplicat. L'estat d'alarma, però, ha tingut altres implicacions, sobretot en la plana econòmica. El president del Gremi d'Editors de Catalunya, el santcugatenc Patrici Tixis, ha posat en valor les llibreries com a part fonamental del futur del negoci del llibre en una entrevista al 'Sant Cugat a fons', on també ha instat l'administració a donar suport als petits llibreters i editors, peça fonamental de l'engranatge cultural del país.

ESCOLTA-HO

El sector del llibre travessa segurament un dels moments més estranys i difícils dels últims anys.
El que li està passant al món del llibre no és molt diferent al que li està passant a qualsevol activitat econòmica on estàs anant a 100 quilòmetres per hora i de cop has de frenar a zero. Això té unes conseqüències molt grans. Hem vist de moment dos mesos d'aturada econòmica i que els efectes s'allargaran en el temps més del que nosaltres desitjaríem. En aquest període ens ha tocat viure un dia de Sant Jordi inèdit, per exemple.

El món del llibre passava per una transformació en tots els aspectes. Pot ser el detonant definitiu del canvi?
De fet, s'està transformant des de fa molt de temps, portem anys, des de la crisi del 2008 s'estan produint canvis importants. Fa 10 anys es va vaticinar la mort del llibre en paper, les cròniques deien que en una dècada hauria desaparegut del mercat, però hem vist que això no ha passat.

Ha passat que el llibre electrònic ha anat creixent, però avui només el 5% dels llibres que es venen són electrònics. Quan fem enquestes, però, hi ha un 20% de gent que llegeix que ens diu que també llegeix en digital. Com és possible això? Doncs per la pirateria. Aquest robatori de la propietat intel·lectual que fa que la gent descodifiqui el DRM i després els comparteixi. Això només perjudica l'escriptor i a tot aquell que inverteix en poder crear el llibre.

Estem en una situació semblant a la que patia el món de la música abans dels serveis d'streaming per subscripció?
Això ha passat i cada vegada passa menys. Perquè hi va haver moments on era més fàcil trobar un llibre pirata que comprar-lo legalment. Això ha anat canviant i avui en dia tens ofertes similars a l'Spotify però amb llibres que, per 8 o 9 euros al mes pots accedir a una gran quantitat de llibres impressionant.

També les biblioteques públiques fan aquest servei. Tens moltes ofertes per poder llegir digitalment. Avui en dia, el 80% dels llibres encara es venen a les llibreries, un 15% per comerç electrònic i l'altra 5 és l'ebook. La llibreria encara és importantíssima a la cadena de valor del llibre. Ara estem tots treballant perquè pugui tornar a obrir, perquè quan torni a estar oberta, actua com el cor de la cadena. Per això és tan important que puguin passar aquest túnel, que algunes pot ser que no les passin.

Encara hi ha lloc per l'editor amb l'auge de l'autoedició i la distribució digital?

Sempre ha estat molt rellevant, algú ha de convertir el manuscrit de l'escriptor en un llibre, fer-lo arribar a les llibreries i donar-lo a conèixer. Un autor pot penjar-lo directament, però hi ha un valor afegit que aporta l'editor que aquest manuscrit no el tindrà. Hi ha grans èxits editorials que han nascut d'un escriptor que ha pujat aquest manuscrit a una plataforma d'autoedició, una altra editorial s'hi ha fixat i s'ha posat en contacte amb l'autor per editar-lo i afegir-li aquest valor.

Molts escriptors diuen que sí i cada vegada hi ha més títols així. L'editor està permanentment buscant i mirant què s'està escrivint. Les noves tecnologies permeten accedir a un contingut que abans no era accessible. És un gran aliat per al món editorial, contràriament al que s'ha dit a vegades. Gràcies a la tecnologia accedim a millors continguts, podem segmentar millor els públics per fer-li arribar les novetats editorials, tot va molt més ràpid.

Hem de digitalitzar-nos. Aquests dies de confinament han funcionat molt bé les llibreries que tenien ben organitzat el comerç electrònic. Vol dir que en el futur tothom es decantarà pel comerç electrònic? Jo crec que no. Si fa un mes i mig el 80% dels llibres es venien a les llibreries, aquest hàbit no canviarà d'un dia per l'altre. Això ha demostrat que les llibreries han d'estar preparades per donar servei de comerç electrònic als seus clients.

La llibreria, si ara només tinguéssim comerç electrònic, l'hauríem d'inventar. Perquè si mires les grans empreses que es dediquen a la venda en línia el que més els interessa és tenir un espai on el seu client tingui una experiència de compra i en això la llibreria té un gran avantatge. S'hi fan actes, conferències, presentacions de llibres, contacte amb els escriptors... Aquest és el seu gran valor i el que més aprecien els lectors.

La crisi pot deixar, però, petites llibreries enrere?
El sector del llibre té una característica, especialment a Catalunya, tenim una diversitat i pluralitat d'editorials que no és normal per al nombre d'habitants que tenim. Això forma part de la gran riquesa cultural que tenim. Però aquests gairebé 500 agents editorials són gairebé tots petites empreses, un 70%. Això vol dir que financerament són dèbils, i això requerirà d'ajut per part de les administracions. Si no, no podran arribar a l'altre cantó del riu.

Ara s'està produint un altre tema, que és més delicat engegar a poc a poc que haver aturat de cop. Això fa que reactivar l'economia sigui molt complex i el període de recuperació serà molt més llarg. No serà tornar a obrir la persiana i tothom podrà entrar a les llibreries. La capacitat econòmica tampoc no serà la mateixa i s'ho pensaran més a l'hora de fer despesa.

Crec que tindrem un període llarg en el qual s'ha d'intentar que la gran diversitat cultural que tenim aquí no caigui. El món del llibre és la primera indústria cultural a Catalunya i a Espanya. A més, les editorials amb base a Catalunya suposen més del 70% de la producció de l'estat i d'Amèrica Llatina en ficció. Aquest cluster és molt rellevant, però està format majoritàriament per empreses molt petites. I això és preocupant.

Queda motiu per l'esperança?
Hem vist una cosa esperançadora. Tenim enquestes internes sobre què ha fet la gent durant el confinament i de les activitats que més han ajudat a passar aquests dies, la lectura és la tercera. En uns percentatges que ens diuen que la gent jove està llegint molt superiors al que ho feia abans. Això potser haurà provocat un petit canvi d'hàbits que haurà fet que la lectura guanyi pes.

Hem pràcticament duplicat el nombre de temps que la gent dedicava a la lectura. Això vol dir que en el futur els llibres han de jugar un paper importantíssim. Tothom que vulgui saber d'on venim i cap on anem, ha de recórrer als llibres, perquè seguiran sent l'inspirador de tot el pensament intel·lectual i el coneixement, com ho ha estat sempre.

De fet, més de la meitat de les sèries de televisió que veiem estan inspirades amb històries de llibres. És un oci actiu, i és barat, per 20 euros tens gairebé 20 hores de gaudir-la. La pots tornar a llegir i compartir-la, surt a un euro l'hora. Creix el vocabulari, la capacitat d'expressió, fomenta la imaginació...



Això vol dir que, de futur, en tenim i molt. Amb la tecnologia a favor, les coses es posaran bé. El més important és passar aquest període tan complicat, però quan tot comenci a bellugar-se, estic convençut que ho aconseguirem. La nostra propera fita és el 23 de juliol, on celebrarem un dia del llibre especial per intentar, amb tota la cautela, una diada per commemorar que encetem una altra normalitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.