Bernat Millet (fotògraf): 'Al Sàhara vaig aprendre que l'esperança mai no es perd'

El fotògraf santcugatenc presenta 'Bitter, sweet, soft', un fotollibre que recull imatges de la cultura sahrauí


  • Comparteix:

El fotògraf Bernat Millet / Foto: Cedida

El fotògraf Bernat Millet / Foto: Cedida

Fa més de 10 anys, el fotògraf santcugatenc Bernat Millet va viatjar a Sàhara Occidental. Va ser una estada que formava part del projecte de final de carrera i amb què va retratar les persones que vivien en un campament. Ara recull les imatges que va captar en el llibre 'Bitter, sweet, soft', la primera publicació de l'editorial Lumínic, que es publicarà a principis de l'any que ve i que ara està recaptant fons via Verkami. Millet ha parlat amb Cugat Mèdia sobre tot allò que envolta aquesta obra.

ESCOLTA-HO

'Bitter, sweet, soft' és un projecte sobre la cultura sahrauí. Quin tipus d'imatges hi trobarem?
Essencialment retrats. Treballo amb una càmera de gran format i el que faig són retrats. També hi trobarem detalls, paisatges, els campaments... També veurem el 'mur de la vergonya' que construeix el Marroc. Però sobretot retrats: familiars, de dones, de nens, d'homes...

Com va ser el viatge que vas fer?
És un dels primers que vaig realitzar com a fotògraf, l'any 2011. Llavors vivia a Londres, on feia la carrera universitària; va ser el projecte de final de carrera. Vaig decidir anar al Sàhara per la relació que té amb el poble espanyol, ja que era una colònia. Em van presentar una família amb qui vaig viure durant un mes. El que vaig decidir va ser llevar-me cada matí i passejar, caminar, explorar, parlar amb la gent, per arribar a fotografiar les persones que habiten aquests camps de refugiats al mig del desert. Un retrat no deixa de ser una trobada entre dues persones.

Una de les imatges del llibre / Foto: Cedida
Una de les imatges del llibre / Foto: Cedida

Sembla com una utopia: al mig del desert, on no arriba aigua, on gairebé no es pot cultivar... En terra inhòspita hi ha una cultura molt rica.

Gairebé totes les fotos estan fetes amb llum natural, aprofitant la primera o l'última llum del dia. Li diuen 'The golden hour'.

Una imatge del llibre / Foto: Cedida
Una imatge del llibre / Foto: Cedida

Amb aquest llibre, més enllà de les imatges, podrem conèixer les teves reflexions?
No intento posar la meva visió escrivint; ja hi és amb les fotografies. El que sí que he fet és col·laborar amb l'escriptor Jorge Molinero. Ell ha escrit 'Toda la muerte para dormir', que barreja ficció i realitat. Em va encantar i vaig contactar amb ell. Basant-se en les meves fotografies, redacta uns escrits que són els que trobarem al llibre.

Què vas aprendre del viatge?
Llavors era molt més jove del que sóc ara. Una de les coses que vaig aprendre és que l'esperança mai no és perd. Passi el passi, tira endavant, perquè l'esperança no es perd. Sempre hi ha alguna cosa per la qual continuar lluitant.

També vaig aprendre el respecte a la família, l'amistat, la cultura. Nosaltres vivim en una societat on tenim distraccions, però ells viuen al mig del desert. Es tenen a ells mateixos, envoltats de música, cultura, pintura.

Una imatge del llibre / Foto: Cedida
Una imatge del llibre / Foto: Cedida

'Bitter, sweet, soft' no vol abordar la història del Sàhara, sinó que aborda l'amistat i la necessitat de viure amb amor i harmonia. Per això totes les fotografies són retrats. Vull transmetre un missatge més universal, amb els fonaments de la societat: necessitem l'un de l'altre.

Una imatge del llibre / Foto: Cedida
Una imatge del llibre / Foto: Cedida

Recentment s'ha anunciat que del festival Lumínic sorgien una galeria i una editorial. Pot ser clau poder recrear-nos amb les imatges en la tranquil·litat de la llar...
Una exposició sempre és temporal: entres, t'afecta o no, la mires, l'observes... Però un llibre queda per sempre i hi pots tornar. El llibre fotogràfic també és una lectura. És molt diferent el mostres a un lloc a l'altre. L'exposició pot ser més reivindicativa; el llibre té la transcendentalitat de l'acompanyament humà.

A l'exposició que vaig fer potser hi havia imatges més impactants. Al llibre hi ha una visió més quotidiana.

El llibre es finançarà per micromecenatge, via Verkami.
Sí, la campanya va començar dimarts. Hi ha diferents lots: el llibre costarà 40 euros, però per Verkami sortirà per 35. També hi haurà altres opcions.

A més, de les fotos he extret uns punts de llibre que s'entregaran als mecenes i que seran únics.

El llibre es pot llegir tant en sentit occidental com aràbic / Foto: Cedida
El llibre es pot llegir tant en sentit occidental com aràbic / Foto: Cedida

És un llibre molt especial. Abans parlàvem del text del Jorge Molinero, que també estarà traduït a l'àrab. Es pot llegir en el sentit occidental, d'esquerra a dreta, però també pel cantó aràbic: la contraportada és la portada àrab. Per aquest cantó podrà tornar a llegir el llibre. Té dos inicis i dos finals.

Esperem que la producció del llibre estigui feta a principis de març.

Bernat Millet i la seva càmera / Foto: Cedida
Bernat Millet i la seva càmera / Foto: Cedida



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.