# diversitat generacional # gent gran #


  • Comparteix:

Foto d'arxiu / Font: Pixabay

Foto d'arxiu / Font: Pixabay

El símbol #, el coixinet o quadradet de 'tota la vida', més conegut al món de les xarxes socials com Twitter o Instagram com a hashtag, és un terme que neix a l'antiga Roma, i li denominaven 'Libra pondo' (pes en lliures), i la seva abreviatura era 'lb'. El hashtag s'utilitza actualment per marcar paraules clau que recullen informació rellevant per fer seguiment d'algun tema en concret.

Aquestes paraules escollides donaran pas al tema principal que recull aquest article:

#patrimoni #cultura #librapondo #història #culturadelconfinament #museusvirtuals #visitesvirtuals #teatre #concerts #cinema #culturaviva #passat #joemquedoacasa #gaudintdelpatrimoni #SantJordi2020

En aquest temps de confinament, han sorgit moltíssimes propostes culturals, iniciatives d'entreteniment per a nens i adults, inclusives, per a tothom. Hem posat en marxa la imaginació, la capacitat creativa, el confinament ens ha modificat el nostre comportament, els nostres hàbits i la manera de relacionar-nos. Ha nascut de manera circumstancial, la cultura del confinament, basada en la intensificació de la convivència familiar i la comunicació a través dels mitjans tecnològics. Aquestes propostes culturals han donat pas a un ventall de possibilitats molt ampli, donant més vida que mai a un patrimoni que desitja i anhela ser descobert, observat i llegit, la música, l'escriptura, la lectura, l'art en totes les seves expressions. Té el magnífic poder de tenir vida eterna per tot aquell que s'interessi en descobrir-lo.

Però, n'hi ha un altre patrimoni que té un recorregut finit, i quan ens deixa, només se li pot donar vida a través dels records, és el nostre patrimoni humà, les nostres persones grans, que per la seva situació de salut són més fràgils davant del COVID-19. Les històries familiars, la memòria del nostre recent passat, estan en perill. És un deure de tots, i des de tots els àmbits, públics i privats, protegir i continuar fent tot el possible per salvar les vides dels més vulnerables i salvaguardar el nostre patrimoni humà.

En una de les sortides permeses, necessàries per adquirir productes de primera necessitat al supermercat més proper a on visc, un senyor, complint a la perfecció el distanciament social, (li vaig calcular vuitanta i escaig anys), en creuar la seva mirada amb la meva, em va dir: 'tinc pena, fa anys, tampoc tants, que en situació de catàstrofes, de guerres i pandèmies, sempre es protegien a les persones i es donava prioritat a les persones més vulnerables, als nens, a les persones grans a persones que patien alguna malaltia'. Les paraules li anaven sortint lentes, perquè la tristor no entén de velocitats. Com a música ambiental, la veu per megafonia d'una treballadora que informa que la compra s'ha de realitzar amb la màxima celeritat possible per respecte a les persones que esperen fent cua per accedir a l'establiment, aquesta interrupció va precipitar l'acomiadament, mentre deia: 'ja m'he sentit avui la veu', i vam allargar un somriure els dos.

Aquesta persona gran amb la qual vaig coincidir al supermercat, a la seva manera, reivindicava dos temes necessaris i essencials, la protecció dels més vulnerables i els valors de la nostra tradició cultural, que són la base de la nostra convivència: l´equitat.

Les persones més vulnerables, va dir. La inclusió social, el respecte per la diversitat funcional i generacional, són la base dels principis d'igualtat de drets i oportunitats per promoure entre d'altres l'accés als recursos existents de manera equitativa.

#aplaudim #elnostepatrimoni #humà #dretshuhams #igualtat #igualtatgeneraciona l#aplaudim #alaDiversita t#generacional #DiversitatFuncional #tradició #valorssocials #culturadelconfinament

ISABEL GIL és tècnica de Diversitat Funcional i Projectes de l'Ajuntament de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.