Cal seny i més recursos

'L'èxit d'aquest curs dependrà del seny i la responsabilitat de tots, però especialment de professorat i famílies'


  • Comparteix:

josep.manuel.prats

Josep Manuel Prats


Publicat: el 9/set/20
Els experts |
PDF

Hem de començar el curs el dia 14 de setembre, amb més recursos dels que ha posat el departament, la il·lusió per educar que té el professorat, seguretat per part de les escoles i responsabilitat i seny per part de tots. No ens podem permetre més confinaments dels alumnes. I aquí acabaria, però potser cal una mica més.

El departament ha intentat aportar alguns recursos més, però són insuficients, sens dubte, per acarar aquest curs amb garanties de ràtios prou baixes, grups desdoblats i atenció de tots els grups i contingències durant el curs. I també cal reclamar-li el material i serveis d’higiene i seguretat, doncs altrament serà un cost repercutit a les famílies, que n'haurem de fer front en un moment de crisi galopant.

El govern també ha de solucionar encara les situacions de les famílies que s’hagin de confinar: permisos laborals, o baixes, o l’eina que sigui, que garanteixi la cura dels infants i el manteniment dels llocs de treball de les famílies. Ens és igual que la normativa sigui competència d'aquí o d'allà, però cal solucionar-ho urgentment; les disputes polítiques no ens interessen, i els polítics estan per solucionar les coses.

S'han establert protocols, normes, mesures, per part de les administracions i per part de les escoles. Però no ho podem fiar tot a aquests protocols, inhibint-nos de la nostra responsabilitat personal, per donar la culpa a un altre d’un possible contagi, o més d'un, a una aula o a una escola.

És evident que som éssers socials i que necessitem trobar-nos, sortir, socialitzar-nos, però ara més que mai cal ser prudents i conduir-nos tots de manera que protegim els nostres infants i joves i a nosaltres mateixos, d'aquesta pandèmia. I també fer un gran exercici educatiu cap als adolescents, com a agents de salut actius i protagonistes de la seva pròpia vida i de la seva pròpia salut.

Per tot això, el que em sembla més important és subratllar que l'èxit d’aquest curs dependrà del seny i la responsabilitat de tots, però especialment de professorat i famílies, per mirar de garantir que grups-classe i escoles no han de tancar pels contagis. Som els adults els que, amb el nostre comportament cívic en tot moment, respectant les regles ja tan sabudes de distància, mans i mascareta, hem de vetllar per evitar contagis i propagacions, sense el relaxament que ens ha portat a l’actual situació de rebrot de la pandèmia.

La necessitat de l'escola és evident, i molt més per a aquells alumnes més vulnerables, tant des del punt de vista dels que tenen problemes en els processos d’aprenentatge, com els socioeconòmicament desafavorits, els nouvinguts o bé els que tenen dificultats en socialitzar-se. Són molts, cada cop més, aquells que necessiten una escola veritablement inclusiva, que no només vol dir personalitzar l’educació, sinó la normalitat de la socialització i l’escalf dels companys i mestres. Només per això, ja val la pena conjurar-nos com a societat que l’escola ha d’obrir el dia 14 de setembre amb 'normalitat'.

JOSEP MANUEL PRATS és president de FAPEL



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.