Sant Cugat a Bellprat Vila del Llibre


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 6/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'any 2009 vaig fer una descoberta que em va captivar. Vaig descobrir Bellprat, un poblet encantador de noranta habitants de la comarca de l'Anoia, que en aquell moment celebrava la segona edició de la Vila del Llibre. Hi havia anat com a mer espectador, atret per la iniciativa, i l'any següent, convidat per la població, hi vaig tornar per fer-hi el parlament inaugural. D'aleshores ençà no he deixat mai de confessar-me enamorat d'aquella vila i de difondre'n el nom per tal que la gent s'hi atansi i faci la mateixa feliç descoberta.

Ara, fa tot justs uns dies, el cap de setmana del 31 de maig i l'1 de juny, Bellprat va celebrar la setena edició de la Vila del Llibre i per fi va despertar l'interès de TV3. Per als qui no n'hagin sentit parlar, la Vila del Llibre és una iniciativa que va néixer en un barri de Tòquio al segle XIX i que l'any 1961, introduïda a Europa per un poble gal·lès, s'ha escampat per altres viles del món sota el nom de Book Towns. Actualment n'hi ha una trentena, i Bellprat n'és una. És la primera Vila del Llibre de Catalunya. Va ser emocionant, per cert, trobar-hi aquesta vegada l'acuradíssima reproducció de l'escola de Bellprat de la República, amb les seves taules, els seus bancs, els seus tinters i els seus llibres amb il·lustracions de Lola Anglada. Bellprat, a més, ja fa anys que va entrar en la història per haver tingut la primera alcaldessa dels Països Catalans. Va ser l'any 1934, setanta-sis anys abans que Sant Cugat.

Cal dir, però, que en l'edició d'aquest 2014 Sant Cugat ha gaudit d'una participació especial, ja que la companyia Grup de Teatre Espiral, de Valldoreix, ha format part de la programació per representar-hi l'obra 'Taula rodona, o la joia de ser catalans', i això és molt d'agrair. Ho és per diverses raons. En primer lloc, perquè la sala del local social que l'acollia era plena de gom a gom i la gent s'ho va passar d'allò més bé amb les interpretacions de Jaume Pla, Ricard Mariné, Rafa Usero, Encarna Adelantado, Isabel Valbuena, Maria Rosa Martínez, Carme Ballesteros, Joan Vallvé, Salvador Fenollar i Eulàlia Cortijos dirigits per Trini Escrihuela. No hi ha res més agradable a la vida que veure que la gent riu i s'ho passa bé. I en segon lloc, perquè era la primera vegada que els actes de la Vila del Llibre incorporaven teatre, cosa molt positiva, ja que la dramatúrgia també forma part de la literatura. En tot cas, recomano al lector que l'any vinent no deixi de visitar Bellprat. Hi trobarà gent acollidora que converteix les seves cases en llibreries de vell i que n'obre les portes perquè tothom triï i remeni a la recerca de la segona petita joia perduda. La primera és Bellprat.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.