Nano, tu faràs castellà!


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 10/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

I no perquè aquesta llengua sigui la de Cervantes, o perquè la parlin més de 400 milions de persones i, per tant, sigui una llengua molt útil per anar pel món i de cara a un futur professional, ni perquè et permeti llegir García Márquez en versió original. No, no, no, no. Estudiaràs en castellà perquè d'aquesta manera tindrem l'escola privada de franc i, pel preu que ens pagaran, sembla que serà una escola privada de primera. Si calculem que ens donaran 6.057 euros per curs, això ve a sortir a més de 600 euros per mes, que sembla que és el que paga el nostre flamant rei per l'escola de les seves infantes. Mai m'hauria pensat que poguéssim tenir un Ministre tant generós!

Així que si fins ara es podien comptar amb els dits de les dues mans els alumnes que havien demanat de ser escolaritzats en castellà, ara la demanda es pot disparar. I tampoc sembla que n'hi havia prou amb l'atenció personalitzada que les escoles donaven als alumnes que sol·licitaven aquesta prestació perquè es veu que això no atén els seus drets. Així doncs el que cal, segons el ministre, és que la Generalitat ofereixi centres públics amb el castellà com a llengua vehicular.

Un altre detall de la famosa llei Wert és que la seva aplicació costarà 2.164 milions d'euros fins al 2020. Així que només ens queda esperar que molt abans d'aquesta data passi alguna cosa en aquest país que faci que la llei es pugui derogar i s'acabi el mal son. El ministre va aclarir que a partir del 2018 una part important de la reforma l'hauran de pagar les comunitats autònomes. Si no vols caldo, tres tasses.

Enmig de tot aquest rebombori des de la Generalitat es fan mans i mànigues per sortejar l'escull i fer valer la seva normativa. I no només en el tema de la llengua, també cal veure com mantenim la música i la plàstica que la llei Wert converteix en assignatures optatives i amb la religió que, aquesta sí, és recuperada per la nova llei. Tot això amanit des de casa nostra amb les retallades corresponents a l'escola pública.

Tot plegat un autèntic desgavell. I mentrestant no aconseguim disminuir el fracàs escolar, ni que els nostres alumnes pugin esglaons en el rànquings internacionals.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.