Què devia passar?


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 13/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No és igual tenir notícia que hi ha hagut un crim que saber que el dia 2 de juliol, a Jerusalem, el jovenet Mohamed Abu Jadeir va ser ferit al cap i després cremat viu, per venjança. Conèixer aquests fets esgarrifosos ens fan posicionar davant de la crua realitat.

Per avaluar els nostres ancestres, disposem de poques dades. Potser sabem el nom, la pàtria, la condició, l'època i la suposada causa de la seva mort. Tot fred i llunyà. Aquest és el cas de Cugat, de Barcino, cristià i màrtir de l'emperador Dioclecià, que feia desaparèixer la memòria dels caps de brot dels cristians que liquidava. Segles més tard, per valorar la seva aportació, s'explicaven relats versemblants de com devia ser la seva vida, la seva mort. Són les anomenades 'passions dels màrtirs'. No inventaven la història, sinó l'èpica que apropava i feia comprendre una mica les raons i el coratge del màrtir. El Sr. Josep M. Jaumà va fer un exercici semblant en escriure l'obra teatral 'El màrtir Cugat'. No pretenia fer història ni repetir l'èpica medieval, sinó apropar-nos als conflictes de consciència que viuen les persones honrades, com els màrtirs. Dissabte 26, vigília de Sant Cugat, a les 10 de la nit. es representarà al claustre: serà una festa de fe i cultura.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.