Independència per canviar-ho tot


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 22/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa temps que escolto una vers molt habitual en el sí d'alguns sectors de l'independentisme. Aquella que apareix enmig d'un debat sobre el 'nou estat' i diu: 'primer siguem independents i després ja ens discutirem'.

És una afirmació que poc serveix d'argument i es deixa un munt de factors a tenir en compte. Obvia que el nou estat que ha de néixer ja està sent reestructurat amb una política molt determinada i molt a la dreta. Amb CiU al capdavant del procés i potenciant l''austericidi' neoliberal potser ni queda estat que inaugurar en uns anys. Les constants retallades en la despesa pública que afecten la gran majoria de serveis que un estat ha de garantir i la privatització de les restes no ens deixarà molt sobre el 'model d'estat' a escollir. És per això que s'ha de dotar la independència de contingut social i ha de ser un procés d'àmplia participació popular. Això em recorda a una frase de Diego Cañamero (membre del Sindicato Andaluz de Trabajadores) on deia que la 'democràcia sense pa, sense treball i sense drets és un sarcasme, és una mentida, les coses han de tenir contingut social'. I si en el camí cap a la independència ens deixem mig estat ens ho hem de fer mirar.

S'ha d'aprofitar la independència per trencar amb el model socio-econòmic que se'n desprèn del capitalisme i tornar la sobirania a la ciutadania. Un poble sobirà ha de poder controlar l'economia i posar-la al servei de les persones. Un poble sobirà no permetria el desmantellament de la sanitat o l'educació ni les privatitzacions dels bens i serveis bàsics. Un poble sobirà tampoc permetria unes elits corruptes, probablement tampoc unes elits. Per tot això cal que el procés d'autodeterminació trenqui amb l'actual sistema i plantegi un model social alternatiu realment democràtic i no sigui una simple eina electoralista per amagar gestions nefastes.

MARCO SIMARRO és estudiant d'arquitectura, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat.
@MarcoSz4


Columna publicada originalment el 10 de setembre de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.