La creixent demanda mundial de sucre


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 23/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les grans empreses d'alimentació i begudes han d'actuar per frenar els conflictes sobre la terra davant la creixent demanda mundial de sucre.

Oxfam fa una crida a empreses com Coca-cola, Pepsico i ABF (Associated British Foods, una de les principals empreses productores de sucre) perquè adoptin mesures urgents per frenar el desallotjament forçós de milers de famílies camperoles.

L'organització internacional Oxfam adverteix en un nou informe que les principals empreses de la indústria de l'alimentació i begudes no fan suficient per acabar amb el fenomen de l'acaparament de terres i els conflictes sobre la terra en les seves cadenes de subministrament. La creixent demanda mundial per a la producció d'aliments provoca cada dia més conflictes per la terra, deixant a milers de famílies camperoles, la baula més vulnerable de la cadena de producció, en una situació cada vegada més alarmant.

Nostra 'fam de sucre' ja ha despertat la veu d'alarma entre experts de la salut, però Oxfam assenyala un altre fenomen que passa inadvertit: el comerç de sucre contribueix a alimentar el problema de l'acaparament de terres, els desallotjaments forçosos i els conflictes sobre la terra. En total, es destinen al cultiu de sucre 31 milions d'hectàrees (una superfície de la grandària d'Itàlia), la major part en països en desenvolupament.

L'acaparament de terres consisteix en l'adquisició de grans extensions de terreny que ocasiona el desallotjament de les comunitats locals de les terres de les quals depenen per viure sense haver donat el seu consentiment o rebre compensació alguna. A través de la seva campanya 'Darrera la marca', Oxfam ha evidenciat que les deu majors empreses d'alimentació i begudes del món manquen de polítiques sòlides que combatin l'acaparament de terres o els conflictes sobre la terra relacionats amb les seves cadenes de subministrament.

Algunes dades rellevants d'aquestes empreses són:

- Coca-cola és el major comprador de sucre del món i controla el 25% del mercat global de refrescs. El seu catàleg inclou 500 marques, entre elles Coca-cola, Fanta i sucs Del Valle.

- Pepsico controla el 18% del mercat mundial de refrescs i el seu catàleg de 21 marques inclou algunes com Pepsi, Tropicana, Doritos, Lipton i Walkers.

- Associated British Foods és propietària de populars marques com Silver Spoon Sugar, Ovaltine, Kingsmill i Patak's.

Com que el tema es prou important, en seguirem parlant en la propera columna.


Res hi ha tan dolç com la família i la pàtria pròpies, encara que un estigui en la llunyana mansió mes opulenta ('La Odissea').

Homer (cap al segle. IX aC. Poeta grec)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam


Columna publicada originalment el 9 d'octubre de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.