La cançó enfadosa


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 5/ago/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'El pensador que vol convertir-se en orador, l'home intel·ligent que vol moure masses, imposar-se en les assemblees, fascinar amb la paraula, només ha de passar del territori de les idees al terreny dels tòpics'. Victor Hugo.

El tòpic és una idea parcial o amb poca base que sembla lògica i és ben acceptada i que es presenta com autèntica. En el camp social un tòpic freqüent és la cançó enfadosa de contraposar justícia i caritat (en minúscula). Amb la bona intenció de no encobrir les desigualtats, es fa un discurs polit apte per a qui ho té tot resolt. Encara no hem penetrat prou la realitat. Encara no reconeixem que a nivell global o juguem tots des de la base, o tot segueix anant de mal en pitjor: els rics són menys i més rics i els pobres més i més pobres.

El que avui és Caritat (en majúscula) és essencialment promoció i demà ha de ser justícia. Tal com ha fet dir el Papa Francesc a Davos: 'La promoció integral del pobre va més enllà de la simple mentalitat assistencial'. I el Fòrum Català de Teologia i Alliberament: 'La dignitat col·lectiva d'una societat no es mesura per els possibilitats que tenen els sectors econòmicament benestants, sinó pel respecte i l'estima amb què són tractats els sectors més castigats'.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià

Columna publicada originalment el 26 de gener de 2014



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.