Calen més vies d'accés a l'habitatge


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 15/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Són sobradament conegudes les formes clàssiques d'accés a l'habitatge i és sobradament sabut que, al nostre municipi, és una tasca complicada i feixuga. Bàsicament per una raó ben senzilla: l'altíssim preu del metre quadrat tant de lloguer com de compra (dels més alts de l'Estat).

Com a raó és senzilla d'entendre però s'ha de comprendre, a més, que no respon a casuístiques arbitràries, sinó que es deu a un model molt concret de ciutat promogut per un clar interès en fer de Sant Cugat un municipi d'alt standing. Aquest fet provoca un procés anomenat 'gentrificació' que consisteix en dur a terme una reestructuració urbana per tal d'elititzar la ciutat de manera que s'obliga indirectament a marxar a tots aquells veïns que no poden assumir l'encariment dels immobles. D'aquesta manera, s'instaura una mena de darwinisme urbà que considera normal no poder acollir a tot tipus de persones, independentment del seu nivell econòmic, i convidar-les a provar sort a altres ciutats.

Casos d'aquest tipus els hem viscut a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i és indignant veure com els mateixos governants no reaccionen amb la immediatesa que és necessària quan una persona arrelada a la ciutat es veu forçada a marxar. De fet, ni a serveis socials ens han pogut ajudar en més d'una ocasió.

És necessari reivindicar un habitatge digne per a tothom també a Sant Cugat i diversificar les opcions d'accés al mateix. En aquest sentit, cal engrandir la borsa d'habitatge públic en règim de lloguer social alhora que cal posar en actiu tot el patrimoni (privat o públic) que tenim en desús. Hi ha molts espais i edificis que porten anys buits i que evidencien que no sempre té sentit construir-ne de nous.

És per això que investigar i innovar en aquesta matèria per mitjà de la masoveria urbana pot obrir un nou ventall de possibilitats per tal de que més persones tinguin la possibilitat d'emancipar-se (en el cas dels més joves) o de seguir vivint a la ciutat tot i tenir dificultats econòmiques (en el cas de famílies ja consolidades).

MARCO SIMARRO és estudiant d'Educació Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.