Catalanisme vs tirania


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 15/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En la lluita històrica del catalanisme polític per salvar la nació catalana de la desaparició, hi ha hagut diversos plantejaments. El catalanisme ha passat per diverses situacions històriques i ha aspirat a un canvi de l'estructura d'Espanya.

A la transició va pactar una autonomia per sortir de la dictadura i darrerament aspira a la independència. Però el que no canvia és la 'finalitat' del catalanisme, 'salvar la nació catalana de l'extinció', ni tampoc la música de fons, és a dir, la democràcia i el respecte als drets humans. Davant d'això, al llarg dels segles, Espanya ha presentat la seva cara més ferotge, amb repressió i tirania. La qüestió és que els canvis en l'entorn europeu configuren un paisatge democràtic a la UE que difícilment encaixa amb els plantejaments tirànics d'Espanya. La nació abans castellana, ara sí, espanyola, ha fet que els catalans no puguem ser espanyols i catalans dins d'Espanya perquè, simplement, els espanyols no creuen en l'estat plurinacional.

La Espanya borbònica pateix una malaltia fundacional: és uninacional, com França, ja que es va fer a la seva imatge i semblança. A diferència, per exemple, del Regne Unit, que no té cap problema en admetre que Escòcia és una nació amb uns drets històrics. Aquesta malaltia és també europea i, segurament, superar la qüestió catalana o escocesa amb acords polítics i de manera pacífica marca el camí a seguir. El que segur que no té futur és atrinxerar-se en la Constitució Espanyola i el Tribunal Constitucional per resoldre un problema polític.

Ho sento molt, però els unionistes s'equivoquen totalment en els seus plantejaments i es pot veure en les seves cares d'indignació, crits i esgarips, en contraposició amb la serenitat i somriure dels catalans. Que si cal suspendre l'autonomia, que si cal posar Mas a la presó, il·legalitzar associacions, prohibir llibres, tancar televisions i radios. La mare de Déu! Si triomfa l'unionisme, cosa que espero que no passi, serà retornant a la tirania. Aquest és el paisatge que es dibuixa. Potser que es repensin les solucions els espanyols si no volen recaure en la tirania. Ja els ha passat moltes vegades al llarg dels segles.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.