La trampa de l'elecció directa d'alcaldes i alcaldesses


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 17/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Afortunadament la proposta de reforma de la Llei electoral que proposava el govern centrañ, amb majoria absoluta del PP, i que incloïa l'elecció directa dels alcaldes, queda inicialment aparcada. El principal motiu d'aquest ajornament és la negativa del PSOE de negociar les mesures de regeneració democràtica mantenint, en el mateix paquet, el punt de l'elecció directa dels alcaldes.

Els socialistes es negaven a mantenir cap negociació si el govern mantenia la mesura de l'elecció directa d'alcaldes. Ara seran els partits, en una altra mesa de debat, els que discuteixin aquesta proposta que cada vegada queda més a l'aire, tot i que el PP no vol renunciar a aprovar-la, ni que sigui en solitari.

Aquest mes de setembre, des del grup municipal socialista, vam portar una moció al ple de rebuig del projecte de Llei que proposava el PP. Enteníem que la proposta dels populars s'estava fent sense el consens imprescindible de la resta de partits amb representació al Congrés dels Diputats i per tant era un mal inici.

Pel PSC, compartit àmpliament amb la resta de forces polítiques de l'esquerra, la reforma que es proposava en aquest punt concret de l'elecció d'alcaldes, vulnerava l'article 140 de la Constitució que estableix que el vot dels veïns i de les veïnes serà igual i, per tant, ha de tenir el mateix valor a l'hora d'elegir els regidors, les regidores i els alcaldes/alcaldesses.

Per tant, el nostre posicionament sempre ha estat clar, i el volíem visualitzar aprovant en el ple de Sant Cugat una moció de rebuig de la Llei, que al final no ha estat possible per la negativa, poc comprensible, de l'equip de Govern de CiU de la nostra ciutat i del PP. Ells sabran

El posicionament democràtic que porta a rebutjar aquesta reforma es basa en la forma (consens, discussió) i sobretot en el fons:

- Cop d'estat a l'elecció democràtica dels representants públics

- Voler confondre regeneració amb tupinada per mantenir majories absolutes

- Creure que alcaldes i alcaldesses són un reis absoluts

- Voler que, amb l'elecció directa i la prima de les majories absolutes, el vot d'una persona no sigui igual voti a qui voti.

- La corrupció és combat limitant els pactes i les coalicions? No fotem, Tamayo..

Estem en un país on la cultura política sempre oblida la cultura de pacte i coalició, especialment quan perillen les majories absolutes.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.