Mediterràniament


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 15/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El president Mas anuncia que no es podrà fer la consulta que va aprovar el parlament i que va comptar amb el suport de la gran majoria d'Ajuntaments i també mobilitzacions ciutadanes amplíssimes. De fet, amb l'anunci dels recursos del govern del PP i la tramitació del Tribunal Constitucional ja feia força temps que tots (o tots aquells que ho volíem saber) sabíem que no es faria la consulta a la que va molts vam donar suport.

Em dóna la sensació que estem en un bucle buscat i esperat. Per un costat cal recordar com el PP, amb el seu recurs irresponsable contra l'Estatut , va obviar la voluntat popular de Catalunya referendada per les urnes. Recordar la paralització de determinats articulats que va fer el Tribunal Constitucional i les posteriors manifestacions ciutadanes realitzades en els darrers anys. Els separadors són els principals trencadors dels consensos.

Certament, quina enveja d'Escòcia. Com han tingut la capacitat de negociar el govern britànic i l'escocès i arribar a pactar, però clar...ells són països seriosos i amb un ADN democràtic de segles.

Ara ens trobem en una situació d'atzucac important:

- La ciutadania catalana, en una bona part, se sent traïda per haver votat un Estatut que va resultar escapçat, les polítiques d'atac competencial i contra la llengua catalana del PP i la lentitud en la concreció de propostes d'encaix plurinacional.

- Estem, també, dins d'una lluita de sentiments. El sentiment de molts de separació i afartament, el sentiments de molts altres de no a una separació i les propostes basades en criteris 'menys de pell' que tenen un recorregut més tangible però alhora fora d'un debat de blancs i negres.

- El dret a decidir el futur d'un poble, és o no és un dret? Quan parlem sobre el dret a decidir parlem del suport a l'autodeterminació o parlem directament de la independència com a proposta finalística?

- Fa mesos que sabíem que és el que passaria? I si ho sabíem per què no hem buscat altres mecanismes que no es fessin arribar a aquesta situació?

.- Com a catalans, com a governants, com a votants de les mocions sobre el dret a decidir...estem fent el ridícul?.

.- Una enquesta amb participació global directa (com la consulta de fa uns anys), com està proposant pel President, pot comportar un pèrdua d'oportunitats d'anys per fer una consulta vinculant 'de veritat'. I després del procés participatiu del dia 9N, què fem?

.- Hi haurà una llista única del partits sobiranistes (o que han donat suport a la formulació suspesa del dret a decidir mitjançant la consulta ) en unes eventuals eleccions plebiscitàries? ICV-EUiA i CUP ja han dit que no. ERC se sent enganyada per Mas.

- CiU s'està agafant a ERC com a fusta de salvament en aquests moments i la por a un clar traspàs de vots en unes properes eleccions nacionals i, també, municipals?

- ERC voldrà dirigir el procés i el govern de la Generalitat?

- El president Mas simplement s'està salvant ell (Herrera dixit)?

- Les propostes federals de nou finançament, blindatge competencial i pacte es concretaran o no?

Certament aquests dies entre amics i família les posicions es divideixen entre el 'cabreig' que senten alguns sobre 'estirar' una situació que tothom ja sabia (qui frenava abans en una cursa abans del precipici,perdia), la necessitat de fer alguna cosa davant del 'no' perpetu del govern del PP i gestionar les il·lusions de milers de persones, buscar solucions alternatives al 9N o que es tornin a fer eleccions nacionals immediatament.

'Un pasito 'palante', María, Un, dos, tres, un pasito 'patrás''


FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.