Parc Ernest Lluch a Sant Cugat


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 23/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Finalment farem realitat l'acord al qual vam arribar en l'anterior mandat, a la Comissió de Nomenclàtor, de designar un espai públic amb el nom d'aquest rellevant polític, pensador, economista, professor d'universitat que fou assassinat per ETA a Barcelona el 21 de novembre de 2000.

Aquest any es complirà el catorzè aniversari de la seva mort i des del PSC de Sant Cugat sempre hem tingut la voluntat, que ara ja és compartida amb una àmplia representativitat dels companys del consistori, de retre homenatge a la figura d'Ernest Lluch. Volem reiterar l'agraïment als companys regidors que hi van donar suport i en especial la posició de l'alcaldessa de Sant Cugat. Moltes gràcies.

L'Ernest era una persona que més enllà de la seva representativitat política, que és molt elevada, també ens ha deixat una profunda petjada i un enorme llegat en el camp de la docència, de l'economia, del pensament, la investigació, la música... També vull posar en valor la posició de persones com ell que sempre van reclamar el diàleg i la negociació oberta que obrís el camí a una reconciliació al País Basc. Estic segur que l'actual situació seria vista amb l'emoció del reconeixement de les opinions diferents, dels diàlegs entre opinions contràries i de la reconciliació com a poble.

Va ser diputat i portaveu dels socialistes catalans a les Corts, ministre de Sanitat i Consum a les files del PSC. Fou professor ajudant a la Universitat de Barcelona, expedientat i detingut diverses ocasions i expulsat de la Universitat per la seva activitat política antifranquista. Finalment esdevingué catedràtic d'Història de les Doctrines Econòmiques de la UB i rector de la Universidad Internacional Menéndez y Pelayo (UIMP).

Eren molts els lligams que Ernest Lluch tenia amb Sant Cugat, molts l'havíem vist passejar per la ciutat i avui encara hi viuen familiars seus. Des d'aquesta perspectiva era i és de justícia que la ciutat li pugui retre aquest merescut homenatge, que finalment hem estat d'acord en visualitzar-lo dedicant-li el seu nom a un parc municipal.

La persona d'Ernest Lluch ha de ser reivindicada i recordada per tots els valors que aglutina, i més tenint en compte els actuals moments de dificultat econòmica, social i política, pels quals travessa la nostra societat. Valors com el diàleg, la tolerància, el sentit de la responsabilitat, la justícia, la solidaritat, entre molts altres, estaven confluïts d'una manera molt important a l'ADN de Lluch.

La seva vida estava compromesa en la defensa de les llibertats i en va ser un activista convençut, tant en el franquisme com en la recuperació de la democràcia. El 1982 formà part del govern socialista com a ministre de Sanitat i Consum, des del qual i fins a 1986, enfrontat als sectors més conservadors del món sanitari, va generalitzar la cobertura sanitària estatal i va crear el departament dels drets del consumidor, per primera vegada a Espanya.

Més enllà de la política, a partir de 1986 va concentrar la seva activitat principal a la universitat, a la docència i a la investigació i paral·lelament tenia una permanent acció pública com a articulista, tertulià i comentarista polític. També dedicava molt de temps als seus treballs minuciosos i erudits especialment d'història i pensament econòmic.

De forma pòstuma fou guardonat l'any 2000 i 2001 amb el Premi Català de l'Any i amb la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya. Cal recordar que l'any 2002 L'Escola de Música Montserrat Calduch amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat, organitzà un concert d'homenatge al Teatre-Auditori per recordar els lligams que tenia amb la nostra ciutat.

El nou parc que durà el nom d'Ernest Lluch estarà situat entre els carrers Rovellats, avinguda del Carril i Sant Celoni i està previst que es pugui dur a terme una inauguració properament en un acte on puguin participar l'Ajuntament, la Fundació Ernest Lluch, el PSC i una àmplia representació de companys i companyes del seu partit i del teixit associatiu que així ho estimi.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.