El cinisme d'Alberto Fabra


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 18/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Set hores després que el Tribunal de Justícia del País Valencià (TJPV) declarés nul l'ERO que va afectar 1.000 treballadors de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), la Generalitat vValenciana anuncià el tancament d'aquest ens públic. Era el 5 de novembre del 2013 i el dia 27 les Corts Valencianes, amb la majoria absoluta del PPCV, aprovaren el tancament. A la mitjanit del 28 al 29 de novembre, Ràdio Nou es deixa d'escoltar a totes les llars valencianes i a les 12:19 del dia 29 Canal 9 s'apagava després d'hores i hores de programació en directe i amb els crits dels treballadors d''

Un any després, el País Valencià es troba sense una televisió i una ràdio públiques i en català, que defensin la cultura valenciana i les seves tradicions. Bàsicament, s'han quedat sense uns mitjans de comunicació que els mostrin el món des de Castelló, València i Alacant. Els partits de l'oposició, PSPV-PSOE, Compromís i EUPV, ja han dit que si guanyen les eleccions obriran de nou RTVV, amb un model diferent del del PP. Des de ja fa uns mesos, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, està instant TVE a ampliar la seva desconnexió en terres valencianes, però no ha tingut èxit i s'ha hagut de conformar amb l'informatiu territorial de les dues, que no està totalment en català.

Tot i així, sembla que quelcom es va moure a València al llarg de la setmana passada. El dimarts 11 de novembre, el president de la Diputació de València, Alfons Rus, va anunciar una declaració d'intencions d'obrir una televisió d'àmbit provincial a València, amb el 90% dels continguts en català. Rus, que nega la unitat de la llengua, va ser un dels dirigents del PP que es va mostrar reticent al tancament de Canal 9.

La sorpresa, però, va arribar dijous quan el mateix Alberto Fabra va anunciar que reobrirà una nova radiotelevisió pública valenciana quan l'economia ho permeti. Doncs bé, tancar RTVV (1989 - 2013) costà més de 200 milions d'euros quan el manteniment anual d'aquest ens és de 70 milions. Per tant, molt bona estratègia econòmica per als valencians. I segon i molt important, el PP aconseguiria 32 dels 55 escons que va aconseguir a les eleccions a les Corts Valencianes del maig del 2011 segons un sondeig d''El País'. La majoria absoluta se situa als 50.

Després d'acomiadar tota una plantilla, Alberto Fabra necessita un altaveu per a difondre la seva campanya electoral, atès que al maig són les municipals i les autonòmiques al País Valencià i es preveu que el PPCV perdi molt del seu poder. Mentrestant, la setmana passada el govern espanyol multava amb 45.000 euros Acció Cultural del País Valencià per les emissions de Catalunya Ràdio i el Tribunal Suprem anul·lava les multes a la Fundació Ramon Muntaner per emetre el senyal de TV3.

És cert que Canal 9 no tenia gaire bones xifres d'audiència. El 2013 anotà un 4,1% de quota de pantalla i venia de successives baixades des del 2000 (20,2%). Per tant, el govern de la Generalitat, que esperem que sigui una alternativa d'esquerres, haurà de reobrir RTVV perquè un mitjà públic és essencial per a una societat. I també desitjo rebre el senyal de televisió i ràdio de RTVV i d'IB3 i IB3 Ràdio, la radiotelevisió pública de les Illes Balears, i que tant al País Valencià com a les Illes rebin tots els canals de TVC i totes les emissores de Catalunya Ràdio. Al segle XXI, no té sentit anar tancant repetidors. Només així, enfortirem la nostra cultura i la unitat de la nostra llengua, que els populars valencians i balears neguen, des de la diversitat. Esperem que el 2015 catalans, valencians i balears ja puguem compartir bones estones de ràdio i televisió plegats.

MARC TOLRÀ és estudiant de Dret de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.