No ens apropiem dels mèrits dels altres


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 22/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els veïns de Mira-sol i Valldoreix estan d'enhorabona. Sembla que finalment es comencen a desballestar, després de nou anys, les torres elèctriques d'alta tensió de l'avinguda del Baixador.

Ha estat un procés llarg, complicat i amb molts alts i baixos però que al final sembla que arriba a bon port. Per entendre'l, millor cal fer una mica d’història.

Tot comença el 2005 quan Montserrat Turu, expresidenta de l’EMD de Valldoreix, va saber que en un ple municipal de Sant Cugat s'aprovaria un conveni amb Fecsa Endesa per instal·lar una subestació elèctrica ubicada a Coll Favà, darrera de l’autopista. Immediatament va demanar a l'exalcalde Lluíss Recoder que retirés aquest punt de l’ordre del dia del ple i que es renegociés el conveni incloent, com a contrapartida, el projecte de la supressió completa de les torres d’alta tensió de l'avinguda del Baixador.

A partir d’aquest punt, la presidenta de l’EMD es va incorporar a l’equip de negociació portant amb insistència i dedicació la major part d’una negociació complexa. En formaven part el govern de Valldoreix, el departament d’Industria de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Cugat, Fecsa- Endesa i Red Elèctrica Espanyola.

El 16 de febrer del 2006 es va signar el conveni. Inicialment, aquest projecte tenia un pressupost de 10 milions d'euros i l’EMD col·laborava amb 700.000 euros en una despesa plurianual.

A partir d’aquí la negociació va continuar amb dos afegits (un d’ells exigia que les obres havien d’estar acabades el 15 de juny de 2012, amb una possible pròrroga de sis mesos) per canvis tècnics fins que al 2011 s’obté el primer compromís de finançament per part de totes les parts implicades. És just en aquest moment quan comencen les obres.

El 20 de maig del 2011 CiU-Actuem guanyen les eleccions municipals i el senyor Josep Puig passa a ser el nou president de l'EMD.
A principis de juny del 2012, la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix, partits de l'oposició, associacions i entitats mostren la seva preocupació per la possibilitat de que el soterrament de les torres d’alta tensió no es faci per l’evident deixadesa del nou equip de govern de l’EMD i de l’Ajuntament de Sant Cugat. També es desconeix si està consignada als pressupostos de la Generalitat la part d’inversió que la màxima institució catalana té assignada.

En una reunió de 18 de juliol de 2012 entre representants d’Endesa i de les administracions públiques implicades, s’acorda el cost final de les obres i les aportacions respectives amb un total de 7.381.193,71 euros. Davant de la inseguretat que la Generalitat faci front a la seva part d’inversió de 1.573.050 euros, l’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de Valldoreix avancen aquest import, aportant 895.739 euros i 677.311 euros respectivament.

Finalment, el 20 de gener d’aquest any 2014, la uaSC i Gent per Valldoreix aconsegueixen, gràcies a les gestions fetes amb el Sindic de Greuges de Catalunya, que l’ICAEN de la Generalitat de Catalunya es comprometi per escrit, ara sí, a la devolució del import avançat per l’Ajuntament i l’EMD en tres pagaments anuals, 2014, 2015 i 2016.

Com he dit al començament ha estat un procés complicat i amb la intervenció de molts i diferents actors però també amb dues velocitats d’actuació i dedicació ben diferents, en situacions difícils, depenent de l’equip de govern a l’EMD de Valldoreix de cada moment.
Ara, podria ser que l'EMD intenti aprofitar el fet de coincidir el desballestament de les torres i el soterrament de les línies elèctriques amb les eleccions municipals del proper any. Vull creure que Convergència i Unió no ho utilitzarà com a carta electoral i reconeixerà la feina que en el seu moment va fer la expresidenta de l'EMD Montserrat Turu com a veritable impulsora del projecte.

JAUME MASSANÉS és portaveu de la uaSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.