4.000 pisos buits a Sant Cugat


  • Comparteix:

joan.cabases

Joan Cabases


Publicat: el 25/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A Sant Cugat, el segon municipi amb la renda per càpita més alta de tots els Països Catalans, s'hi estan veient iniciatives per garantir un dret tan bàsic com és el de l'habitatge.

D'una banda tenim el projecte de 6 Claus, que, recordem, va néixer a partir de l'okupació de sis habitatges abandonats propietat de l'Ajuntament. El projecte té com a objectiu principal crear un precedent de masoveria urbana a Sant Cugat. És important fer veure als propietaris que poden sumar-se a aquesta opció.

6 Claus continua endavant i, més enllà de mantenir les negociacions amb l'Ajuntament (amb el Col·lectiu Sostre Cívic com a mediador), es centra actualment en arrelar-se a la Floresta. Han celebrat recentment la primera de les diverses reunions obertes que tenen previst fer amb l'objectiu de recollir les sensacions dels veïns i es vol, sobretot, tenir una utilitat real al barri.

De l'altra hi ha la PAH de Rubí, amb la seva incansable acampada davant la seu de CatalunyaCaixa al carrer Villà, que arriba a dia d'avui a la seva 63ena jornada de forma ininterrompuda. La gent concentrada, que demana la dació en pagament per una vintena de casos i que acumula ja cinc multes per part de la Policia Local de Sant Cugat, va assistir a l'últim ple de l'Ajuntament per reclamar-les. La resposta que van obtenir, malauradament, va ser purament burocràtica i mancada d'empatia. Ara les reclamaran legalment i, mentre l'administració local manté una actitud passiva molt eloqüent, la PAH va recollint suports populars. Tant morals com econòmics, com és el cas de la cafeta que l'altre dia va organitzar-se al Casal Popular La Guitza.

Iniciatives ciutadanes com aquestes deixen clara una cosa, i és que les polítiques d'habitatge que s'estan duent a terme no compleixen amb les necessitats de molts santcugatencs. A diferència d'altres ajuntaments, el nostre no sanciona els pisos buits. Ha manifestat la intenció d''obrir un procediment d'expedient contradictori' a tres entitats bancàries que podrien estar acumulant una quarantena de pisos buits a Sant Cugat fora de la Llei del dret a l'habitatge, però sembla evident que aquesta, fins i tot en el cas d'aplicar-se i de traduir-se en alguna cosa, és una mesura molt pobra que no soluciona res.

Raül Grangé, regidor d'Habitatge a l'Ajuntament de Sant Cugat, va dir al gener en declaracions a Cugat.cat que a la nostra ciutat 'hi ha entre 200 i 300 pisos buits'. Assegurava, a més, que aquesta solia ser una situació transitòria, ja que sempre tornaven a ser ocupats ràpidament. Aquesta xifra, no obstant, podria estar molt lluny de ser real, tal com ens alertava Josep Cònsola, ponent de la xerrada organitzada aquest cap de setmana per Arran Sant Cugat, 'Jovent i lluita de classes'. Qualsevol persona amb accés a Internet podrà comprovar-ho en un moment.

N'hi ha prou amb visitar el web de l'Idescat. Allà, si mirem les dades referents a l'habitatge al nostre municipi, hi trobarem que hi havia, l'any 2011 (i a falta de que es publiquin dades més actuals), un total de 33.336 habitatges. D'aquests, 29.641 estaven oficialment habitats. Fent un càlcul ràpid, doncs, veurem com a Sant Cugat hi havia, fa ben poc (i probablement no haurà pogut canviar de forma substancial), una xifra propera als 4.000 pisos buits. I potser podríem anar més enllà, ja que a la mateixa font hi trobem que més de 1.500 pisos consten amb un règim d''Altres formes' que, a la pràctica, possiblement impliqui que estiguin deshabitats.

Però quedem-nos amb la xifra dels 4.000 pisos buits, que ja és prou decebedora i que ja es distancia suficientment del que ens reconeix el nostre regidor d'Habitatge. Mentre les administracions segueixin mirant cap a una altra banda, posant excuses o allargant 'diàlegs' (l'art que massa vegades permet als bancs seguir desnonant i enriquint-se a costa del patiment de la ciutadania mentre les solucions de facto no arriben), tocarà seguir traient-nos les castanyes del foc entre nosaltres. Tot el suport a 6 Claus i a la PAH.

JOAN CABASÉS és estudiant de Periodisme, membre de l'Esplai Sarau i militant d'Arran Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.