L'opi i la dinamita


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 30/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per més garlandes que posin als carrers, aquest vespre plujós fa tan llòbrecs els pensaments com els fets del diari que repasso. Com sempre, ressenya la dura tasca de viure. Queda la religió? Precisament aquí mateix llegeixo: 'La religió ha estat l'opi del poble i avui n'és la dinamita'.

Per més que plogui no m’he de perdre aquestes declaracions: el savi entrevistat JanAssmann desgrana i documenta el seu pensament i l’amaneix amb sentit comú. Cap al final sintetitza: la ideologia marxista considera la religió com l’adormidora de les ànsies populars, l’opi que fa dels fidels uns inútils evadits, fàcils d’explotar. I contraposa aquest ramat amb el d’aquells a qui la religió del Déu únic empeny a dinamitar tothom que no cregui. Vol dir que la religió o adorm o mata? El savi no simplifica: el monoteisme es pot utilitzar per bé i per mal. 'El Déu bíblic posa la llei i no la força en el centre de l’existència humana. Els poderosos també estan obligats a complir els manaments. Si Hitler i Stalin els haguessin complert, ens hauríem evitat el seu horror. El cristianisme és avançat perquè desposseeix els sacerdots del recurs a la violència i els violents del recurs a la religió'. Vaig al davant de Jesús a fer examen de consciència.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.