Eleccions ja, sense exigències ni condicions


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 10/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estarem d'acord que el 9N, l'anomenat procés participatiu, va ser una jornada festiva i reivindicativa, però per molt emocionant que fos, no ens va atorgar el mandat democràtic que necessitem per poder construir el nou país, la República Catalana. Certament, el govern espanyol, amb la col·laboració inestimable del TC, ja se'n va encarregar prou de no deixar-nos fer una consulta legal. Al marge de compartir o no la decisió unilateral de convertir el 9N en un nou 9N, la resta de forces sobiranistes i la societat civil mobilitzada van acceptar el canvi d'escenari sempre i quan el pas immediatament posterior fossin unes eleccions. Per tant, si ens quedem amb aquest desideràtum i realment les coses haguessin anat com es va demanar, a dia d'avui ja tindríem convocades unes eleccions per al proper mes de febrer o març, a tot estirar.

A banda d'aconseguir el mandat democràtic, la situació econòmica i social del país és un autèntic drama: falta de recursos, falta d'inversions en infraestructures, un pressupost al que li falten pel cap baix 2.500 milions d'euros, unes xifres de desigualtat social i pobresa que superen, encara que sembli mentida, les de l'any 2013. Difícilment cap govern autonòmic pot tirar el país endavant amb aquest panorama i més si a sobre les polítiques del govern espanyol són cada cop més recentralitzadores, envaint competències i lligant-nos de mans i peus a l'hora d'intentar prendre alguna mesura pal·liativa com ara l'impost sobre les entitats financeres o les ajudes per combatre la pobresa energètica.

Les eleccions són doncs l'única manera de poder canviar aquest 'statu quo' que ens té subjugats nacionalment i ofegats econòmicament. Però el mandat democràtic que necessitem ara és el mandat per la independència, el mandat per construir la República Catalana, no ens enganyem. Les eleccions no han de servir per poder fer un referèndum, el dret a decidir ja el vam assolir majoritàriament en les passades eleccions al Parlament de Catalunya. Ara la urgència és actuar com un estat, anar deixant de banda la legislació autonomista a mesura que anem creant el nostre propi marc jurídic.

Però per fer tot això i fer-ho bé cal guanyar, i per guanyar cal sumar, i per poder sumar cal arribar a tot arreu, i per arribar a tot arreu cal ser molt transversals. Volem construir un país que sigui nou i molt millor que el que tenim ara. Aquest és el principal argument que tenim els independentistes. La independència no és una fórmula màgica que de la nit al dia convertirà Catalunya en una societat més justa i equitativa, neta de corrupció i pròspera econòmicament. Però només amb la independència podrem tenir l'oportunitat d'intentar-ho, una oportunitat d'or que moltes societats europees ara mateix desitjarien tenir a les seves mans.

Doncs fem-ho i fem-ho ja. Les coses bones no es fan esperar. No ens enganyem, el procés no s'ha adormit, el procés està esperant la darrera empenta que és la convocatòria d'unes eleccions sense exigències ni condicions. Si totes les persones que som independentistes volem fer la independència, ja tenim el punt en comú més important per convocar les eleccions. Un cop això ja estigui fet, dediquem-nos a convèncer tota la gent que, legítimament, avui encara no ho té clar. Aquesta és la nostra feina i res ni ningú ens ha de fer perdre més el temps.

MIREIA INGLA és candidata d'ERC a l'alcaldia



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.