Cultura, contracultura i autogestió


  • Comparteix:

nacho.ferrer

Nacho Ferrer


Publicat: el 28/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui escric aquesta columna fent trampes perquè en principi em tocava ahir, però bé, estralls del directe m'han permès assistir a una assemblea oberta de la CUP i Procés Constituent sobre els punts a plantejar sobre cultura de cara les municipals.

Molta gent, moltes idees i moltes reclamacions, la majoria d'elles no defugien de ser les 'típiques' de sempre que des d'entitats i col·lectius s'han mantingut com la baula de batalla amb l'ajuntament, però plantejades des de punts de vist treballats. Em vull quedar, però, amb tres idees que m'agradaria que la gent que es dedica a qualsevol tipus de foment i treball de la cultura es plantegés.

La primera és sobre la 'cultura de la subvenció', o el fet d'haver de plantejar-se la subsistència en base al suport econòmic que es pugui rebre de l'administració. Crec que per part de qualsevol entitat o acció cultural és prou important tenir com a objectiu l'autogestió, és a dir, ser autosuficients a nivell econòmic per poder mantenir l'activitat sense dependre d'un ingrés que de retruc pot suposar manca d'independència a l'hora d'elaborar i promoure el contingut cultural de cadascú.

Amb això vull lligar la segona idea, la de contracultura. Si som independents ja que no depenem econòmicament ni cultural de cap institució, hem d'expressar el que sigui amb tots els graus de llibertat possibles, i això, en certa manera, ens obliga a formar-nos una opinió crítica sobre allò que fem, i a més, ens obliga també al fet que el missatge que donem amb la nostra expressió sigui crític amb la 'cultura oficial'. I la crítica no té per què ser un acte de rebuig a una idea, sinó que també pot ser un acte de superació d'aquesta, innovació o progrés de les formes d'expressar la cultura. Un exemple per il·lustrar-ho seria que en el moment que la nostra expressió cultural pugui s'expressi dins una vitrina, quelcom estem fent malament.

La tercera, la darrera i no cap d'altra, és sobre què és la cultura o com l'entenem, relacionant-ho amb el missatge que n'hem extret de l'acció contracultural. Si volem sortir de l'aparador, si allò que fem volem que es pugui tocar, modelar i fer-ne un ens viu que sigui realment cultura viva, cal pensar si quan fem cultura la fem pel nostre grup social, per 'la nostra gent', o en fem un ús exclusiu per un determinat tipus de persones. Si creiem en el missatge de la cultura lliure i universal, aquesta ha de ser així, accessible a tothom i mancada de barreres. Alhora, cal tenir en compte com a ciutadans que la cultura no és un bé de consum encara que sovint se'ns presenta així, pel que mantenir-la viva i viable és una funció que ens pertoca també a nosaltres i a les nostres butxaques.

I així és com tanco un article rodó. Verge santa quina sobirana xapa. Gràcies, molt amables.

NACHO FERRER és codirector de 'NiTrad' de Cugat.cat, casteller, ballador de Mediterrània i bastoners quan pot, exjugador del PHC Sant Cugat, temerari quan el deixen i precari com qualsevol altre



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.