Observant l'observatori


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 5/feb/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La setmana passada es va presentar els resultats de darrer Observatori Sociològic de Sant Cugat. Es tracta de l'enquesta feta per una empresa especialitzada a 1.000 persones del nostre municipi, on es pregunta per diverses qüestions que els afecten i es comparen els resultats amb els obtinguts en d'altres edicions.

Sempre és interesant saber què opinen els ciutadans i ciutadanes de la ciutat on viuen i també com s'interpreten des de diferents angles les respostes. Una dada interessant, que es ve repetint any rere any, és que gairebé el 50% de la població es considera d'esquerres o de centre-esquerra, davant del 28% que es declara de dretes o de centre-dreta. No deixa de ser curiosa aquesta percepció de la ciutadania en un ciutat governada durant 28 anys per CiU.

Un altre aspecte que ens sembla destacat, i que també es va repetint, és que la majoria estem encantats de la ciutat on vivim. Aquest fet ha estat interpretat per alguns com una validació de l'equip de govern, assimilant la ciutat amb el seu govern. Creiem que algú pot estar encantat de viure en un lloc per 1.000 motius diferents: estar rodejat de verd, sentir els ocells que canten al matí, tenir un supermercat prop de casa, no tenir molt soroll a la nit, tenir uns veïns encantadors amb els que es pot parlar de moltes coses, poder anar al cinema un dia a la nit, i moltíssims més que segurament em deixo. I cap d'ells tenen una relació directa amb què pensa o fa el govern municipal. De fet la nota baixa en picat quan es pregunta per la confiança en l'Ajuntament (6 sobre 10) i encara baixa més quan es demana la informació que es té de les actuacions de l'equip de govern (5,3 sobre 10).

Queda clar també que un 42% de les persones enquestades no coneix res dels grups municipals de l'oposició, de manera que per més que ens escarrassem a dir i a fer allò que ens sembla adient, no tenim capacitat o mitjans de fer-ho arribar a la majoria de la ciutadania. Vet aquí que a més de ser pocs, semblem muts.

I finalment ens ha preocupat un altra dada que s'extreu de les respostes: l'elevat grau de desigualtat que té la nostra ciutat. I no ens referim a les dades publicades fa unes setmanes en què Sant Cugat sortia com la tercera ciutat de l'Estat amb més desigualtat econòmica, si no a les immenses diferències socials que es troben entre el centre i els barris de les Planes i la Floresta. Els seus habitants pràcticament dupliquen les dificultats per fer front a les despeses de la llar i per arribar a finals de mes respecte dels que viuen al centre. Pensem que això és preocupant i ha anat a pitjor des del darrer observatori. I aquí molt probablement si hi té a veure el que es fa des del govern municipal.

En qualsevol cas, crec que no ens podem quedar en el cofoisme i cal treballar de valent per millorar els aspectes negatius que es reflecteix l'Observatori.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.