En defensa de la joventut


  • Comparteix:

joan.lopez

Joan López


Publicat: el 4/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des de l'any 90, coincidint amb el primer enviament de tropes espanyoles a la guerra del Golf Pèrsic, es podria dir que gairebé he participat activament en totes les lluites estudiantils, entre d'altres, que s'han produït a Catalunya. Tot això amb independència de qui era el conseller d'Educació o ministre de torn i el seu símbol polític. Qualsevol retallada en educació, qualsevol pas enrere en drets democràtics als instituts o les universitats, era raó suficient per esmolar les falçs de la revolta al crit d''El fill de l'obrer a la universitat!'

Per això puc afirmar que les lluites, les vagues i les manifestacions serveixen, encara que només sigui per deixar constància del nostre descontent. Els dies 25 i 26 de febrer la comunitat educativa tornava a estar en lluita. I és que després de la 'wertgonya', ara arriben les 'wertmatemàtiques', segons les quals 3+2=4. Aquesta fórmula absurda té una explicació i és que ara les carreres que abans duraven quatre anys, passaran a durar tres, i els màsters, que abans eren d'un any, passaran a ser de dos. Això en la pràctica vol dir que, atès que en tres anys no es poden assolir els mateixos coneixements que en quatre, els graus es devaluen i passen a tenir un caràcter bàsic i generalista, una espècie de primer cicle de les llicenciatures d'abans i, per tant, si es vol ser competitiu en el mercat laboral, serà condició indispensable cursar aquests dos anys de màster i deixar de ser un 'mini-graduat'.

El problema, per si algú no se n'ha adonat, és que si els preus dels crèdits de les carreres ordinàries, que no han deixat de pujar durant els darrers anys, ja es troben pels núvols, què dir-vos dels preus dels màsters! No cal dir a quins sectors de la societat tornen novament a ser expulsats del sistema educatiu. I tot això en un context de crisi econòmica, atur, retallades en educació i beques, de pèrdua del nivell adquisitiu... i després de moltes reformes que, entre d'altres, han dificultat cada cop més que un jove treballador pugi compaginar feina i estudis. Ens han espatllat l'ascensor social.

Com diria en Sherlock Holmes, davant de qualsevol crim, sempre és aconsellable seguir la pista dels diners i d'això es tracta. A més de facilitar l'acomiadament de professors i continuar retallant en formació universitària, devaluar la formació dels joves que per problemes econòmics es quedaran a les portes del màster, ajuda a continuar subministrant mà d'obra barata a un mercat laboral tremendament precaritzat i competitiu, mentre només uns quants privilegiats, com ara els fills d'aquells que ens retallen i ens neguen l'oportunitat de continuar formant-nos, podran a la llarga accedir a estudis superiors.

A Sant Cugat, la major part dels estudiants dels centres públics de secundària van secundar la vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants. Ara hi una altra convocada per al març. Des d'aquestes línies vull trencar una llança per la joventut que lluita i que ha de continuar lluitant, una joventut que és criticada quan diuen que 'no es mouen' per solucionar els seus problemes, però també serà criticada quan ho facin i els diran que el que han de fer és estudiar i deixar-se de vagues i manifestacions. Doncs d'això es tracta, de poder estudiar. I no només per tenir una feina el dia de demà, cosa que els estudis ja no poden garantir. També perquè si volem ser persones més lliures i independents, si volem un futur lliure d'opressions i de necessitats, hem de saber que la ignorància és potser la pitjor de les opressions. Si els joves adquireixen coneixements, podran pensar per ells mateixos i arribar a conclusions, la qual cosa espanta molt a segons qui, i ho intenten impedir. És per això que estudiar no és només exercir un dret, és també un dels majors actes de rebel·lió que un jove pot exercir contra el sistema.

JOAN LÓPEZ és membre de l'executiva del PSC de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.