La vergonya de les beques menjador


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 11/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Volem expressar el nostre malestar davant una de les greus conseqüències que la situació de crisi econòmica i social està provocant a la nostra ciutat i al nostre país. La prioritat ha d'esdevenir en les polítiques per no afeblir sectors més vulnerables com la infància i amb un tractament específic pressupostari. Per posar un exemple, mentre la mitjana europea d'inversió pública l'any 2013 era del 2,27% del PIB, a Espanya i a Catalunya no arribava al l'1%.

Creu Roja ens deia que 57.200 famílies a Catalunya (2.230 a Sant Cugat, segons Càrites) tenien manca d’aliments frescos o variats, sent d’aquests el 29,3% els infants que viuen en risc d’exclusió social. Cal, per tant, assegurar des de qualsevol administració (Ajuntament o Generalitat) la inversió pública necessària en infància i no deixar tota la responsabilitat a les ONG, a la qual hem d’agrair la seva feina, però que denota un traspàs de la responsabilitat i una manca de sensibilitat social per qui ha de garantir els drets i els serveis bàsics de la ciutadania.

Ens preocupa i volem expressar la nostra indignació per la situació d’insuficiència de les beques de menjador en un moment d’especial dificultat com l’actual, ja que en el darrer procés d’atorgament de beques de menjador ha posat de relleu una manca de finançament.
I posar de manifest l’enuig dels socialistes al rebuig a la Proposició de Llei sobre el servei escolar de menjador que va debatre el febrer el Parlament i que pretenia donar resposta a les necessitats bàsiques dels infants en condicions de vulnerabilitat, així com regular l’accés, l’ús i el funcionament d’un servei de prestació complementària a les escoles.

La cobertura de les beques ha baixat a Catalunya en 10 punts des del 2010, del 34% al 24%, un fet que contradiu els acords contemplats al Pacte per la Infància a Catalunya que agents socials, partits polítics i Govern van acordar el juliol de 2013. I a hores d’ara es desconeix quina serà la repercussió final a Sant Cugat.

Aquestes beques que surten dels recursos de l’Ajuntament sense que sigui la seva competència suposen un pas més en la tensió pressupostària del Patronat Municipal d’Educació i, per tant, del mateix consistori, avançant uns diners i el flagrant retard en el pagament de la Generalitat i que les seves promeses solen ser paper mullat.

Des del PSC i del grup municipal, volem posar sobre la taula la transparència de tota la gestió i que l’Ajuntament actuï en benefici de la ciutat i no faci seguidisme i justificació de la gestió del govern de Catalunya pel fet de ser el mateix partit. Sant Cugat no es mereix això!

PERE SOLER és portaveu i candidat a l'alcaldia del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.