I es queden tan amples!


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 14/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És sorprenent la capacitat que té l'Ajuntament de Sant Cugat per fer volar coloms quan s'acosten les eleccions. Sembla que tot s'hi val.

Ara, de sobte, anuncien un projecte que porta per nom #ReconnectaEnVerd que té com a principal reclam electoral crear una xarxa circular de camins verds urbans que connecti tot el municipi. Que es pugui anar a peu o amb bicicleta des del centre de Sant Cugat a Mira-sol, les Planes, la Floresta i a Valldoreix vorejant les rieres.

El que és encara és més sorprenent és que, sense haver fet cap estudi urbanístic, topogràfic ni mediambiental, seriós i detallat, ja diguin que el projecte per adequar i arranjar 11 quilometres de camins paral·lels a les rieres costarà 10 milions d'euros.

Per començar, primer haurien de netejar i fer manteniment dels boscos dels districtes que estan dins de Collserola i que, en la actualitat, estan en un estat tan deplorable que dificulta l'accés. Després, fer un estudi urgent de l'estat actual de les rieres amb un programa d'actuació urgent i, posteriorment, un programa de manteniment anual, especialment a la Floresta i les Planes.

Actualment, la majoria de les rieres d'aquests dos districtes estan perdent el cabdal hídric perquè s'hi han tirat terres i runes. Alguns trams de les rieres s'han incorporat il·legalment i sense cap control dins d'algunes parcel·les privades, fet que ha provocat el canvi de lleres. També cal considerar la contaminació de les aigües per l'existència d'abocadors d'aigües negres directes a les rieres denunciats any darrere any i col·lectors trencats amb una antiguitat de més de 50 anys.

Algunes parcel·les estan a tocar a la riera, incloses les parets dels habitatges. Cal recordar que l'ACA exigeix que a banda i banda de les rieres s'han de mantenir-se franges de seguretat, com a mínim, de cinc metres.

Tot això, en definitiva, afecta actualment de forma molt negativa a la subsistència de la natura i de la fauna de la zona que es podria veure agreujada, encara més, per la invasió sense control de persones i bicicletes. Algú ha preguntat als veïns d'aquestes zones si volen un canvi tant radical en el seu habitat i entorn natural ? Segur que no.

També s'ha de tenir en compte que, per exemple, la Floresta està inclosa dins de la Red Natura 2000 que és una directiva europea per protegir i conservar els hàbitats naturals, la fauna i flora. Això vol dir que qualsevol actuació en aquest entorn ha d'obtenir el vistiplau d'Europa.

Personalment estic convençut que aquest projecte, un cop passades les eleccions quedarà una altra vegada en el bagul dels records. Particularment m'agradaria que almenys servís perquè per fi el nostre Ajuntament es prengués seriosament el manteniment i la protecció eficient de totes les rieres.

JAUMES MASSANÉS és el portaveu i alcadable de la uaSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.