Recuperem i prioritzem les polítiques de gènere i d'igualtat


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 1/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des del PSC ens vam sumar als actes institucionals del Dia Internacional dels Drets de les Dones, i ho vam fer convençuts, per una jornada de reconeixement de la lluita històrica pels drets i per la igualtat d'oportunitats i de visualització de les aportacions que les dones fan a la societat. Vam estar presents a la concentració de la plaça d'Octavià per donar ple suport a la igualtat de drets entre homes i dones.

Pensem que els discursos a favor de la igualtat d'oportunitats i de la lluita contra la violència de gènere, són del tot necessaris, però com a societat hem d'exigir fets, no només paraules. Perquè, malauradament, tenim poc a celebrar: les xifres demostren que la igualtat d'oportunitats entre dones i homes està lluny de ser real i que els valors patriarcals estan encara fortament arrelats a la nostra societat.

La societat viu un moment on les polítiques de gènere estan patint greus atacs per part dels actuals governs conservadors del PP a l'Estat central, i de CiU, a Catalunya. Tots ells, intenten justificar les dramàtiques retallades amb l'excusa de la crisi, però els fets demostren que el motiu és ideològic.

El govern del PP ha centrat la seva ofensiva contra les polítiques d'igualtat en quatre fronts: eliminar els organismes específics (Instituto de la Mujer) incrementar les retallades pressupostàries, i fomentar les reformes ideològiques directes (avor-tament, coeducació, coresponsabilitat parental.) i indirectes (reforma laboral, retallades de l'Estat de Benestar).

Això explica que durant aquesta legislatura, l'estat hagi baixat 19 llocs a l'informe de bretxa de gènere que fa el Fòrum Econòmic Mundial. A Catalunya, el govern de CiU, amb suport d'ERC, ha centrat els seus atacs a les polítiques d'igualtat en retallades de serveis socials i polítiques de benestar que afecten principalment les dones pel seu rol social, que supleixen aquestes retallades amb el seu treball domèstic no remunerat, i que suposa aproximadament el 40% del PIB català. I mentre retallen els serveis d'atenció a les dones amb l'excusa de la crisi, el cost de les escoles que segreguen per sexes a Catalunya és de 24 milions d'euros.

Les dones només han avançat amb governs progressistes, i molt especialment, governs socialistes amb polítiques amb visió transversal de gènere: Llei d'Igualtat, Llei Integral, Llei de la Dependència, Llei interrupció voluntària de l'embaràs, plans ocupacionals d'igualtat...

Des del PSC reivindiquem tornar a prioritzar les polítiques de gènere que, amb l'empara legal i els recursos econòmics retallats en els darrers anys amb l'excusa de la crisi, han fet un important pas enrera.

PERE SOLER és portaveu del grup municipal del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.