La importància de protegir els nostres emblemes


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 8/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El llegat històric d'un municipi, d'una ciutat, no només el configuren els seus arxius, amb els documents, els seus monuments, les seves tradicions o el seu patrimoni. Un llegat històric és la suma de tot el seu conjunt, sumant-hi també tots aquells factors identitaris de base popular i els emblemàtics, ja siguin de caire industrial, comercial, artesanal, etc. de la comunitat.

No és cap bajenada reflexionar, per exemple, tal i com ja s’ha fet a Barcelona, Mataró, Terrassa o en d’altres ciutats del País, sobre la protecció dels edicficis que en el seu interior es desenvolupen activitats de caire comercial, artesanal, o fins i tot industrial.

La identitat d’una ciutat també ve determinada pel seu comerç històric, per aquelles botigues, bars, farmàcies, etc. Que porten a l’esquena més d’una vuitantena d’anys d’activitat i per exemple la seva activitat ha anat envellint conjuntament amb l’edifici o el local que l’ha allotjat, i que a més, acostuma a ser una activitat d’arrel familiar que ha anat passant a mans de les generacions d'una mateixa família.

Hi ha ciutats que no han pogut preservar en la seva justa mesura tot aquest llegat per diferents motius, especialment per la pressió del sector immobiliari dels anys de la bonança econòmica, que va provocar la desaparició d’edificis peculiars per ser substituits per noves parcel·lacions de pisos i d’habitatges a causa de l'enorme demanda ciutadana d’aquell moment cojuntural, i per la capacitat d’endeutament que permetia el sitema financer. Són moltes les naus industrials d’antigues fàbriques que van ser enderrocades per donar pas al nou urbanisme.

També la regularització de la Llei d’Arrandament Urbà, més coneguda per LAU, ha provocat, més recentment, la desaparició d’activitats comercials centenàries perquè moltes d’aquestes famílies que ostentaven aquests negocis tenien els locals de lloguer i, amb la regularització dels preus, els ha fet impossible poder fer front a les despeses i han optat pel seu tancament.

Ciutats com Barcelona, Mataró i Terrassa, entre d’altres, ja han adoptat mesures de protecció per aquest comerç de caire més emblemàtic. Pensem que pot ser útil l’Ajuntament de Sant Cugat en aquesta matèria.

PERE SOLER és portaveu i alcadable del PSC




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.