Sant Cugat. 'Smart City' o ciutat social?


  • Comparteix:

joan.lopez

Joan López


Publicat: el 15/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La difamació, la calumnia i la tergiversació han estat sovint les eines per atacar les esquerres. Que si estem en contra de la família (Quantes famílies s'estan desfent per culpa de la maleïda crisi i les retallades que tan critiquem des de l'esquerra?). Que si estem en contra de la propietat privada (Quantes propietats podem tenir els treballadors aturats o en precari?). Arguments tan simplistes com vells, més aviat carques, de curt recorregut però molt difosos.

La 'bona' notícia d'aquest mes és que a la nostra ciutat, les darreres xifres de l'atur son de 'només' 3.667 santcugatencs inscrits a l'Inem. Millor que les xifres de l'any 2010, però no al nivell del 2008. No obstant, us puc ben assegurar que en conec més d'un i de dos treballadors que no es troben en aquestes xifres només pel fet que, perduda tota esperança de trobar feina i sense possibilitat, per mil raons possibles, d'accedir a alguna mena d'ajut o prestació, no veuen ja la necessitat d'inscriure-s'hi.

Un altre d'aquests arguments tan vells i gastats, però que encara se senten a dir, és allò que les esquerres, immerses amb qüestions tan 'carques' com els serveis socials, sembla que s'oposin a tot el que sigui la tecnologia i el progrés. Ben pensat, segons aquesta lògica, això de les retallades per als treballadors tindria sentit, atès que, si es pensen que amb un tapall per sortir al carrer, ja en tenim prou, per a què volem sous dignes?

Doncs ben al contrari. Tota la història dels moviments d'esquerres i d'avui en dia, moviments nascuts i desenvolupats al voltant de motors, pistons, botons, palanques, cadenes, falçs, cables, tractors, ordinadors, smartphones, processadors, microxips... No es podria concebre sense el desenvolupament de la tecnologia. De fet, el gènere humà, tal i com sempre ha explicat el socialisme des de l'època d'Engels, i com sostenen en la actualitat eminents antropòlegs i científics, com ara Eudald Carbonell, no es pot concebre sense la tecnologia.

El problema per a les esquerres no està en el desenvolupament tecnològic, doncs considerem que tot avenç en el terreny de les ciències aplicades, el disseny, les enginyeries..., com a producte del treball col·lectiu de les persones, ens correspon a tots gaudir-ne, i el fet de no poder accedir a molts dels productes i serveis tecnològics actuals, és causa d'empobriment, especialment quan el seu consum passa de ser un luxe a una necessitat. A diferència d'altres èpoques, massa sovint resulta imprescindible posseir vehicle propi, Internet, telèfon mòbil... simplement per treballar o cercar feina.

El problema és que gran part de la tecnologia actual no només no es troba a l'abast de tothom, sinó que a vegades, ni tan sols es dissenya per ser-hi a l'abast de tothom.

En un article redactat per un membre de l'equip de govern i publicat en aquest mitjà el mes de febrer, per tal d'atacar les esquerres (l'oposició, deia) i qualificar-les de 'carques', pretenia fer veure que no volíem un model 'smart city' per a la nostra ciutat. Això no és veritat. El que no volem potser és el model en el qual pensa CiU.

Des del Partit dels Socialistes de Sant Cugat, el nostre model de ciutat social no és incompatible amb un model 'smart city', especialment si això ens dota d'eines per a fer més útils i accessibles els serveis socials per a tothom. El problema és que el nostre model de ciutat no està pensat només per als beneficiaris d'iniciatives com el projecte 'smart pàrquing' del qual tant es vanagloriava l'autor al citat article, i que permetrà que els ciutadans puguin pagar amb el telèfon mòbil la zona blava, cosa que em sembla molt bé. Però també volem una 'smart city' per als ciutadans i les ciutadanes que han de donar voltes i voltes amb el cotxe per aparcar al carrer sense haver d'arruïnar la butxaca, ja que no es poden permetre un pàrquing. Que fan servir els transports públics per als seus desplaçaments i tenen un mòbil senzill nomes per a rebre trucades, ja que no es poden permetre una tarifa de telefonia mòbil amb dades per a Internet. I què em dieu de la gent gran? Persones acostumades a un estil de vida en el que els tràmits i les gestions es resolien de persona a persona, sense mitjans informàtics, electrònics i/o telemàtics pel mig, i que ara, un cop jubilades, en molts casos no volen que els hi compliquem la vida i no ho hauríem de fer. Sí, volem una 'smart city', però per a tots. Volem una ciutat social.

JOAN LÓPEZ és membre del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.