Les persones per davant dels mercats


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 22/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Espanya necessita compromisos polítics que prioritzin la lluita contra la pobresa i l'exclusió social dins i fora de l'Estat espanyol. Per a això, és necessari posar fre a l'augment de la desigualtat extrema.

Malgrat els avenços assolits en la reducció de la pobresa mundial en els últims anys, els reptes pendents són enormes. La crisi financera internacional i l'augment de la desigualtat extrema dificulten seguir en la senda positiva i amenacen amb revertir els assoliments aconseguits. Si les causes estructurals que estan darrere de les dues tendències han estat polítiques (entre les principals es troben: la liberalització dels mercats financers i la proliferació de paradisos fiscals, i la reducció dels drets laborals), polítiques han de ser les solucions per revertir-les.
A Espanya, la pobresa i l'exclusió social han augmentat de manera alarmant des del començament de la crisi. Si en 2007 hi havia 10,37 milions de persones en situació de pobresa i exclusió, la qual cosa equivalia a un 23,3% de la població -senyal que Espanya tenia un greu problema de pobresa estructural abans de la crisi-, en 2012 (últim any amb dades disponibles consolidades) eren més de 13 milions, un 28,3%. És a dir, s'han generat més de 2,7 milions de nous pobres en cinc anys, la qual cosa equival a més de mig milió de persones caient en la pobresa cada any. Espanya és el segon país més desigual d'Europa, tan sol per darrere de Letònia.

L'any 2015 està replet de cites electorals que posen en mans dels votants l'oportunitat d'aconseguir un canvi real per revertir aquesta situació. La ciutadania no entendria que els partits polítics no posessin el focus dels seus programes electorals en mesures que permetin a l'Estat recaptar més dels que més tenen i redistribuir la riquesa en forma d'inversió en serveis socials bàsics i polítiques socials que beneficien de manera especial a les persones més vulnerables.

En 2014, tots els partits polítics de l'oposició es van comprometre públicament amb la iniciativa d'Oxfam Intermon per uns Pressupostos Generals de l'Estat de l'Equitat. Esperem que aquest compromís es plasmi als seus programes electorals durant 2015.


'La característica de la vida actual no són la inseguretat i la crueltat, sinó el desassossec i la pobresa'.
George Orwell (1903-1950. Escriptor britànic)


TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'OXFAM INTERMON
22 d'abril de 2015




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.