La independència per fer què?


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 4/mai/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'evolució del pensament catalanista cap a l'assumpció de la necessitat de la independència és conseqüència, al meu entendre, de dos components igualment importants. D'una banda, de la percepció que no hi ha possibilitat que la identitat nacional catalana sobrevisqui dins un Estat espanyol que no la reconeix i que te com a objectiu fer-la desaparèixer. Però també del convenciment que pertànyer a l'Estat espanyol no suma, sinó que resta en tots els àmbits de la vida diària, imposant un model d'estat centralista i uniformista, obsolet, que impedeix que les nostres empreses, els nostres hospitals, les nostres universitats puguin competir a àmbit internacional en condicions.

Part del problema és el dèficit fiscal, però només una part, per això, un concert econòmic no seria la solució, perquè no ens donaria la llibertat de legislar i prendre decisions en àmbits claus. Enmig d'aquesta evolució intel·lectual col·lectiva, l'Estat espanyol es refugia en la negació de la qüestió. Han decidit jugar al tot o res. O aconsegueixen que tot es quedi com està, o Catalunya se'n va. Al meu entendre és realment una estratègia suïcida no intentar salvar la situació amb un discurs de modernitat i evolució, en positiu, oferint canvis estructurals a l'Estat que permetin estructurar un missatge en positiu.

Per contra, l'Estat espanyol mobilitza les mòmies del franquisme i fa una política tardofranquista, amb més estat, més centralització, retallant totes les competències a Catalunya en tots els àmbits, i buscant rendir Catalunya a base d'ofec econòmic. Quan Catalunya ja sigui independent, els historiadors se'n faran creus de tanta miopia estratègica. Igual que sorprèn l'estupidesa dels governs anglesos en la revolució americana que va dur a la independència. En tot cas, si el procés cap a la independència s'ha d'aturar amb enquestes amanides de 'La Vanguardia', ho tenen clar!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.