Què passa el 9 de maig?


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 12/mai/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa un any, tots teníem la mirada posada en les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig del 2014. Les eleccions europees, la celebració de les quals ocorre cada cinc anys, ens recorden aquella figura que el Tractat d'UE del 1992 creà: la ciutadania europea.

Tothom té molt clar que és santcugatenc i que és català; que té l'Ajuntament de Sant Cugat i que té la Generalitat de Catalunya, sens perjudici del Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Diputació de Barcelona. Tot i així, malgrat que poca gent en el nostre país renega, i per molts anys, de la Unió Europea com a projecte de futur, no hi ha una clara afirmació col·lectiva. És a dir, depèn de amb qui et topis, màxim et diran que ell és català o que ell és espanyol. La identitat europea, el dir que jo sóc europeu, no és dins del cor dels ciutadans, encara que es puguin considerar europeistes.

Les eleccions europees sorprenen la població catalana, ja que no les tenen ubicades en el calendari electoral, a diferència del que passa amb la resta de les conteses electoral. És més un tràmit i, a més a més, es vota en clau pròpia. En d'altres paraules, malgrat que els programes electorals dels partits polítics sí que parlen del model d'Europa que defensen, el seu discurs durant la campanya ajuden el vot que no pensa en el conjunt d'Europa. Votem per a aquí, encara que siguin europees. Ens falta sentiment europeu, esperit europeu, fins i tot, nacionalisme europeu, encara que aquest terme no existeixi.

Per això, poca gent sabia que el 9 de maig és el Dia d'Europa, data en què es commemora la declaració de 1950 del ministre d'Afers Exteriors francès, Robert Schuman, sobre la necessitat de crear una comunitat d'àmbit europeu.

MARC TOLRÀ és estudiant universitari



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.