8M: cada dia i de joves a àvies


  • Comparteix:

joan.cabases

Joan Cabases


Publicat: el 12/mai/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Pels qui tenim una mínima sensibilitat vers la causa feminista, la setmana del 8 de març està destacada al calendari. Pels qui voldríem que el sexe de les persones no definís amb quins drets i deures compten, aquells són dies especialment intensos. I és que en la nostra societat, de masclisme latent i amb mil i una coses per arreglar, només se'ns tolera mostrar-nos obertament feministes i reivindicatius pel 8 de març.

Hi ha moltes formes de fer evident la disparitat entre sexes que regna a l'Estat espanyol. Algunes de les dades més vergonyants sobre la desigualtat home-dona al món socioeconòmic són relativament conegudes. Si més no i en el millor dels casos, gaudeixen d'un cert reconeixement als mitjans de comunicació. Concretament, en el dia de la Dona Treballadora, com si aquestes fossin causes que broten un dia a l'any en lloc de ser lluites ben vives dia sí dia també.

Dades, per exemple, com el fet que les dones treballadores del nostre estat obtenen una remuneració econòmica un 24% menor que la dels homes. Així ho diu un informe presentat fa pocs mesos per l'Àrea de la Igualtat del sindicat UGT, elaborat amb dades del 2012. Així doncs, i realitzant una feina del mateix valor, on un home cobra 100, la dona es queda en 75.

Es fa difícil de dir, però d'aquesta manera, si comparem els sous absoluts d'un i altre sexe, les dones haurien de treballar 79 dies més a l'any per assolir la mateixa remuneració. Però el llast no es queda a l'etapa activa: una dona ha de treballar 11 anys més que l'home per accedir a la mateixa pensió.

Si bé és cert que al món laboral el patriarcat fa molt de mal, les persones que som joves no podem perdre de vista que l'opressió ens acompanya des de les nostres primeres passes. Les joves estudiants tenen dret a saber de quin mal pateixen, i és que elles també 'pillen', encara que la cosa no vagi de sous.

Sap, el jovent, que les dones joves gaudeixen d'una hora menys de temps lliure al dia? Sap, el jovent, que les dones estudiants dediquen fins a quatre vegades més temps a tasques domèstiques que els homes estudiants? Sap, el jovent, que les dones assumeixen el 73,8% dels temps no remunerat, el valor monetari del qual correspon al 60,71% del PIB?

Per tot això i més, haurem de seguir insistint, fins que arribi el dia en què el 8 de març s'estiri, sobrepassi la mala praxi dels mitjans de comunicació i la consciència feminista conquereixi els 365 dies de l'any.

PD: Aprofito per recomanar-vos un article encoratjador sobre Thérèse Clerc, activista francesa impulsora de la Casa Babayaga, un lloc autogestionat on 21 dones grans gaudeixen de la vellesa juntes. Pura llum!

JOAN CABASÉS és estudiant de Periodisme, membre de l'Esplai Sarau i militant d'Arran Sant Cugat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.