Triomf esclatant de l’independentisme a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 29/mai/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En primer lloc vull felicitar Mercè Conesa, perquè, encara que no ha pogut mantenir la majoria absoluta, ha guanyat amplíssimament i amb diferència aquestes eleccions municipals i continuarà essent l'alcaldessa de Sant Cugat. També cal donar l'enhorabona a la CUP i a Esquerra pels seus resultats; la primera perquè ha doblat el nombre de regidors i ara en tindrà quatre, cosa magnífica, i la segona perquè retorna al consistori amb tres regidors després de quatre anys d'absència.

L'èxit d'aquestes formacions, per tant, contrasta força amb la reculada que han experimentat el Partit Popular i el Partit Socialista, que han perdut un munt de vots i passen de tenir quatre i dos regidors, respectivament, a només un cadascuna. Tota una debacle. Iniciativa, per la seva banda, manté els seus dos regidors, per bé que no aconsegueix frenar la tendència a la baixa d'eleccions anteriors: el 2011 menys que el 2007, i el 2015 menys que el 2011. Ciudadanos, en canvi, entra per primer cop a l'Ajuntament amb tres regidors, però sembla obvi que es nodreix en bona part dels votants desafectes de populars i socialistes.

En conclusió, el resultat d'aquestes eleccions a Sant Cugat, des d'un prisma catalanocèntric, és esplèndid, ja que l'espanyolisme no sols continua essent minoritari, sinó que encara ho és més. L'any 2011, concretament, l'independentisme superava l'espanyolisme amb prop de deu mil vots, i aquest 2015 la diferència s'ha ampliat a prop de catorze mil. CiU, la CUP i ERC han obtingut 23.185 vots mentre que C's, el PSC-PSOE i el PP només 9.387. Just el mateix que ha passat en el conjunt de Catalunya, amb una representació independentista que ha crescut un 8% i que supera àmpliament l'espanyolisme en nombre de vots. Per entendre'ns: el PSC-PSOE, C's i el PP es queden amb un 36% mentre que CiU, ERC i la CUP aconsegueixen la majoria absoluta amb un 51%. O dit d'una altra manera: l'espanyolisme davalla a 5 regidors i l'independentisme puja a 18. Com a primàries del 27-S no està gens malament, oi?

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.