En un país normal el model de Salut es decidiria al Parlament


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 19/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Dimarts passat es va celebrar una sessió monogràfica sobre sanitat al Parlament demanada per ICV-EUiA. El nostre grup parlamentari demanava un debat de fons que es donés veu a les entitats de l'àmbit de la salut pública. Però com que aquestes entitats no van ser-hi convidades un dia abans ICV-EUiA va promoure la celebració de l'#OpenSalut; una trobada en el qual les entitats van denunciar els efectes de les retallades i les polítiques del Govern: manca de places, llistes d'espera, derivacions de pacients d'hospitals públics a clíniques, la retallada de personal en atenció primària i en el conjunt del sistema sanitari.

Des de fora pot semblar el Sant Tornem-hi perquè no és la primera vegada que surt el tema a debat, però és que la cosa no només no millora sinó que va pitjor i, si ens descuidem, pot acabar molt malament.

I què demanen els i les professionals de la salut? Doncs coses tan elementals com garantir un model de sanitat pública, universal i equitatiu, que asseguri la transparència, l'equitat, l'eficiència i la universalitat dels serveis; que fomenti la participació ciutadana i garanteixi una atenció primària forta.

La proposta que es va portar al Parlament va més enllà i amb el suport del PSC, CUP, C’s i PP es fa una reprovació del les polítiques del Departament de Salut en considerar que ha degradat els serveis sanitaris i ha precaritzat les condicions laborals dels i les professionals. Però ja se sap que el Govern de la Generalitat no farà ni cas d'aquesta reprovació, com té per costum.

Tot plegat pot semblar una exageració, però queda clar que no es poden oferir duros a quatre pessetes, com deia un visionari del segle passat. Entre el 2010 i el 2015 s'han retallat 1.400 milions d'euros a la sanitat i malgrat els esforços titànics de les persones que hi treballen, els miracles no existeixen, i en sanitat encara menys. Així doncs aquesta davallada brutal en inversió s'ha vist reflectida en els salaris dels i les professionals, les substitucions, les jubilacions, els equipaments, les llistes d'espera, el tancament de llits i probablement en moltes més coses, algunes de les quals es fa difícil de quantificar.

I a casa nostra doncs ja sabem que el mes d'agost no tindrem servei als CAP de Valldoreix ni de Can Mates. Tot un clàssic! Ja està clar que durant aquest mes tothom se'n va de vacances, no es posa malalt, no hi ha urgències (les deixarem pel setembre) i no passa res, així que no hi ha problema en donar el vistiplau als tancaments, cosa que a la nostra comarca té capacitat per fer l'equip de govern.

ROSER CASAMITJANA és portaveu del grup d'ICV-EUiA al ple



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.