Des d'on es pot millorar Sant Cugat?


  • Comparteix:

francesc.aguila

Francesc Aguila


Publicat: el 20/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Molts santcugatencs no són conscients de totes les eines democràtiques que hi ha a la nostra ciutat per decidir de manera democràtica què és el millor per la ciutat. Quan pensem en l'òrgan de decisió per canviar les coses en una ciutat, el primer que ens ve al cap és el ple municipal. Però també hi ha altres òrgans de decisió, que encara es desconeixen per part de la ciutadania i que des de l'Ajuntament encara no se'ls hi ha donat tota la importància que es mereixen.

A banda del ple municipal, que és escollit cada quatre anys, hi ha altres òrgans. Trobem els consells de barri, als quals hi ha un representant de l'equip de govern, que es designat president del consell de barri. A més, tots els partits amb representació al ple municipal tenen dret a formar part del consell amb veu i vot. Finalment, hi ha representants de les associacions de veïns i d'altres entitats que així ho requereixin. Des del consell de barri sorgeixen les taules de participació ciutadana, on els veïns tenen veu per proposar les seves propostes.

Després trobem altres òrgans especialitzats en diferents àmbits, els consells de l'esport, els joves, la cultura, la infància i Promusa, entre d'altres. Totes aquestes eines democràtiques estan molt bé, però realment tenen un caràcter vinculant?

Si agafem les mocions que s'aproven en el ple municipal, entenem que tenen un caràcter vinculant i que s'executaran de la manera prevista, però el problema ve des de l'oposició, on s´ha criticat que en algunes mocions no compleixen tots els punts marcats. Per això s'ha instat que des de l'Ajuntament es faci un seguiment a les mocions aprovades, per verificar que es compleixen correctament.

El principal problema que hi ha als consells de barri és la poca participació ciutadana, això és així perquè des de l'equip de govern no s'ha volgut promocionar aquesta eina democràtica. Molts veïns es queixen que no els hi arriba la informació de la data del consell de barri, per això proposem que es difongui amb més efectivitat la seva convocatòria.

Finalment trobem els consells sectorials. La gran majoria no tenen en compte la decisió de les entitats i les persones implicades. Això provoca que no s'escolti les demandes de les parts implicades i que l'Ajuntament prengui decisions que no són les millors. El què es demana és que aquests òrgans deliberatius tinguin més poder de decisió. D´aquesta manera, els representants dels partits polítics, de la societat, de les associacions de veïns i entitats tindran un pes més significatiu en les decisions que es prenguin.

Les decisions que es prenguin ajudaran a què es tinguin en compte tots els sectors implicats i s'afavoreixi la majoria de la població. Per tant tots els òrgans de decisió abans esmentats s'han de dotar de més participació ciutadana i una execució més ràpida de totes les decisions que es prenen.

Francesc Aguilà és primer secretari de la Joventut Socialista de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.