Desaprendre per aprendre: els consells de barri


  • Comparteix:

ramon.pique

Ramon Piqué


Publicat: el 30/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el seu discurs d'investidura l'alcaldessa compartia la reflexió sobre la necessitat de desaprendre per tornar a aprendre. Aquestes paraules són un circumloqui per reconèixer que hi altres maneres de funcionar. Estic segur que aquest esperít autocrític és àmpliament subscrit per moltes persones. La discussió i el desacord els tindríem a l'hora d'indentificar allò que no funciona.

Tenint en compte, però, que ben aviat caldrà parlar dels consells de barri, i que l'equip de govern vol moure alguna cosa al respecte, i que podem dir que hi ha acord en reconèixer que no funcionen, sembla pertinent compartir algunes reflexions i propostes.

Cal partir de la premisa que els consells de barri, per la seva proximitat a la ciutadania, poden arribar a ser els espais de participació per excel·lència i, consegüentment els espais més democràtics de l'organització del poble, per tant, veritables motors de transformació social. Cal ser valents en aquest sentit, per superar l'actual model que respon a una lògica de participació més basada en la por a la ciutadania que no pas en l'aliança necessària entre la institució municipal i el veïnat.

Els consells del barri han de guanyar en representativitat i un repte important és cercar fórmules que convidin a sumar la ciutadania a ser-hi. Val a dir que l'actual marc normatiu és restrictiu a l'hora d'incorporar noves dinàmiques col·lectives, i això és una manera de restar que cal canviar. La representativitat també es guanyaria proporcionant eines d'elecció directa dels representants, la qual cosa reforçaria la corresponsabilitat de les persones implicades i acostaria els consells de barri al veïnat.

Els consell de barri han de guanyar també en credibilitat, cosa que passa per dotar-los de capacitat de decisió, especialment en allò que afecta al barri. Decisions que haurien de ser vinculants i preses amb el màxim de suport veïnal. I no podem parlar de presa desicions sense dotar els consell de barri de mecanismes que ho permetin. No es tracta d'una qüestió de recursos econòmics, es tracta d'una qüestió de voluntat política.

La relació entre els consells de barri i l'ajuntament ha de canviar, s'ha de capgirar. Els consells de barri no han de ser considerats com el darrer apèndix de l'administració municipal, ans al contrari, se'ls ha de veure com un dels principals espais de connexió de l'administració amb les veïnes i els veïns. Les propostes de canvi que neixen de baix cap a dalt, de la ciutadania cap als responsables de gestionar l'espai públic, són garantia de llarg recorregut.

Ramon Piqué és regidor i membre de la CUP de la Floresta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.