Un bilingüisme planificat


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 30/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fou el 14 de juny quan l'Assemblea per l'Escola Bilingüe celebrà la seva primera festa i ho va fer a Sant Cugat. La seva presidenta, Ana Losada, declarà en aquest mateix mitjà que el model de contribució lingüística és el legal a Catalunya, no la immersió. Seria legal si hi hagués altres opcions per als pares que volen una escola bilingüe, però no com a única opció i que dir públicament que vols una escola bilingüe a Catalunya suposa que siguis un feixista. Nosaltres volem poder matricular els nostres nens en una escola pública o concertada on el castellà sigui vehicular.

No escatimaré més paraules a defensar l'actual sistema d'immersió lingüística i, per això, us remeto a d'altres columnes escrites. Ara, però, vull aprofundir en el pensament de Losada, en les seves, i en les de tots els membres de l'associació, veritables raons de la seva actuació. I com ho faré? Observant de qui rebien el suport. Qui els en va donar? Ciutadans, el PPC, VOX i Societat Civil Catalana.

Anem per pams. Ciutadans. Un dels seus precursors, el dramaturg Albert Boadella, ha arribat a declarar que el govern central hauria de tractar Catalunya sense pietat i que si no hagués existit la llengua catalana haguéssim estat més feliços. Un exemple més actual, la diputada de Ciutadans a les Corts Valencianes, Carolina Punset: 'Ningú no nega que el valencià és un bé cultural i que s'ha de protegir, però si el convertim en un idioma únic, frenem el desenvolupament personal i col·lectiu de la comunitat i que allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant a l'aldea'.

Pel que fa al PPC, hem d'anar als territoris catalanoparlants on han governat per veure el que realment farien a Catalunya si en tinguessin l'ocasió. TIL a les Illes Balears, LAPAO a l'Aragó, Decret de Trilingüisme al País Valencià, on l'ensenyament en les línies en català, aquesta llengua no arriba al 50%, concretament un 36%, davant del 43 de l'espanyol. La que llavors era alcaldessa de Torrent i que després fou la Consellera d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, María José Catalá, va dir en un acte del PPCV: 'En primer lugar, pediros disculpas por si en algún momento me paso al valenciano, pero es mi lengua materna y tengo ese defecto. Si lo hago, me perdonáis, ¿eh?' I finalment, la diputada del PPC al Parlament, María José Cuevas, afirmà que el model d'immersió lingüística és insensat i antisistema.

Per acabar, VOX, la formació ultradretana i centralista. Si en el seu programa defensen l'estat unitari i la conseqüent supressió de les 17 autonomies, creieu que defensaran alguna llengua que no sigui l'espanyol? I finalment, la plataforma unionista Societat Civil Catalana. A l'acte que es va celebrar amb motiu del Dia de la Constitució, es va xiular el seu president, Josep Ramon Bosch, perquè va començar el seu discurs en llengua catalana, amb crits demanant-li 'en español'.

Aquestes formacions, amb els seus militants i simpatitzants, són els que donen suport l'Assemblea per l'Escola Bilingüe. Algunes d'aquestes han esmerçat molts esforços per a crear un conflicte on no n'hi ha pas cap per pur rèdit electoral, instant famílies a demanar l'escolarització en espanyol. Per això, proposo en aquest escrit que es reformi l'article 11.1 de la LEC quan afirma que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu. S'ha d'extreure el normalment. El català és la llengua emprada com a llengua vehicular, perquè si no, serem en aquest debat etern mentre siguem la Comunitat Autònoma Catalana. I és de justícia dir que l'únic partit que proposà aquesta reforma, que en tingué la valentia, fou Solidaritat Catalana per la Independència.

MARC TOLRÀ és estudiant universitari





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.