El Consell Comarcal al servei dels municipis


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 18/jul/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ahir es va constituir el nou ple del Consell Comarcal, que juntament amb la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona configuren les tres administracions supramunicipals amb les quals hi està adscrit Sant Cugat.

Els ens municipals són a grans trets prestadors de serveis o serveixen com a complement a les polítiques que fan els municipis, i no s'han de veure com administracions invasives. El seu marc competencial a vegades dispers i difús no ajuda a clarificar la relació amb administracions, el mateix que el seu finançament. Moltes vegades i dins del seu marc competencial resulten com a transmissores de transferències econòmiques i de repartició al territori, sota criteris objectius i finalistes.

Caldria doncs repensar no la utilitat, que està demostrada, sinó adaptar-la a una realitat i a una simplificació del mapa administratiu local, perquè tots els serveis i suports que està prestant serien necessaris que es seguissin realitzant.

Potser però els consells comarcals són, en l'àmbit de l'entorn de Barcelona els que passen més desapercebuts i mentre segueixin existint, s'ha de reivindicar la seva labor, i s'ha de perfilar el seu encaix i comprensió.

Breus pinzellades per explicar que la gestió del consell passa per la prestació del servei o per la cooperació amb els municipis, com ara les beques menjador de les escoles, el transport escolar, el servei d'ajut a domicilis, plans d'ocupació, els equips a l'atenció i l'adolescència... o bé altres aspectes de gestió directes com Mercavallès, el consorci de Turisme, el consorci per a la gestió de residus del Vallès Occidental, i la recent absorció directe de les tasques de promoció econòmica de la comarca, entre d'altres.

Aquestes tasques que aparentment no tenen visualització si es deixen de prestar la ciutadania les percep immediatament. Per això es important posar en valor tot el que s'hi fa. Ara bé com els passa a totes les entitats de segon nivell (com se'ls hi diu), sempre planeja una foscor sobre les seves accions i gestions, tot i que hi ha un veritable esforç per mantenir els índex de transparència, eficiència i eficàcia.

Fruit d'aquesta voluntat de cooperació amb els municipis, ha estat com exemple que en els darrers mandats, l'òrgan de govern fos el més ampli i cohesionat possible, format per totes les forces que haguessin obtingut alguna alcaldia a la comarca n'hi formessin part.

La composició del consell també ha de ser una representació del territori, en aquest cas l'elecció del consell és molt similar a l'elecció del ple de les diputacions. Per això és força important la presència de Sant Cugat, per no perdre el fil. Tot i que són els partits els qui marquen aquesta representació, s'hauria de vertebrar perquè sempre estigués garantida la representació de tots els municipis -potser elecció directe?

Com a portaveu del grup comarcal socialista em proposo també en direcció contraria acostar aquest Ens a la ciutadania, explicar què fa i com fa, així que em poso a la disposició de qualsevol ciutadà o ciutadana santcugatenca que s'interessi o tingui alguna consulta a fer sobre el consell comarcal, i es pot adreçar al despatx del grup municipal del PSC de Sant Cugat a la plaça de la Vila número 1, o telefonar a l'ajuntament preguntant pel grup municipal socialista.

PERE SOLER és regidor i portaveu del grup del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.