Incompliment dels acords del Pacte per la Nit: CiU culpable, PSC còmplice


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 23/jul/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Semblava que amb el nou mandat CiU canviaria la manera de fer i governar. La pèrdua de la majoria absoluta així ho indicava. Tanmateix, hi ha coses que mai canvien. Ens trobem davant d'un govern que no respecta els acords presos i d'un PSC que en legitima els incompliments. Aquesta és l'única lectura possible després del debat, i posterior votació, de la moció d'ERC-MES, a proposta de les JERC, per tal de garantir els acords del Pacte per la Nit. La moció naixia de la voluntat de donar l'oportunitat al govern municipal de CiU per tal que recuperés la credibilitat perduda. Davant la lamentable imatge d'un govern que no es creu els processos de participació ciutadana i no respecta els acords presos, crèiem que havia arribat l'hora de recuperar la confiança, una confiança imprescindible per poder gestar nous acords.

La tardor passada, l'anterior govern municipal va trencar de forma unilateral els acords del pacte per la nit. Els acords foren assolits després de més d'un any de converses entre partits polítics i les seves joventuts, titulars de locals d'oci i representants del gremi d'hostaleria, diverses associacions de veïns i veïnes, coordinadores d'entitats culturals i juvenils i tècnics municipals. Com en tots els acords, tothom va fer concessions i, malgrat els interessos contraposats d'uns i altres, arribaren a un acord d'espais i horaris per a desenvolupar activitats nocturnes. És per això que la moció no pretenia obrir un debat d'horaris i espais, des d'ERC creiem en la participació ciutadana i entenem que aquest debat s'ha de reobrir, si cal, en el si de la comissió de participació ciutadana. El que es buscava era, simplement, que mentre no s'arribi a nous acords, es compleixin els acords assolits.

Doncs bé, CiU no ha entès del que parlàvem: de participació ciutadana, de credibilitat i paraula. Que CiU no ho entengués, no ens sorprèn. Probablement encara s'estan situant després de la pèrdua de la majoria absolta. El que si que ens sorprèn, i molt, és el trist paper que va jugar el PSC, que no perd l'oportunitat per decebre'ns. Suposo que hi ha algun motiu que justifica la seva abstenció a la moció -una abstenció, que amb el vot de qualitat de l'alcaldessa, en suposava el rebuig. Però que no pretengui que ens empassem que l'abstenció es justifica pel compromís del govern de convocar un nou pacte per la nit. Ara és el PSC, i no només CiU, qui haurà d'explicar a tots els agents implicats perquè han de negociar uns nous acords que unilateralment podran ser trencats per CiU, amb la complicitat del PSC. Necessitem el compromís que els nous acords s'aplicaran i aquest només es real si s'apliquen els darrers acords assolits.

I, per cert, una darrera cosa: la situació viscuda dilluns frega la vulneració del dret a la participació política. Quelcom mai vist abans en un ple municipal a la nostra ciutat. Es pretenia forçar a un grup municipal, en aquest cas ERC-MES, que deixes sobre la taula la seva moció, que aquesta no fos objecte de votació. Simplement, lamentable! Una cosa és que una moció es pugui perdre o guanyar, i una altra que la majoria es cregui amb el dret d'impedir que una moció no es voti. Aquest fet assenta un precedent molt perillós de cara a situacions futures.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.