De 10ANYS.cat a .ct


  • Comparteix:

joana.barbany

Joana Barbany


Publicat: el 21/set/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta darrera setmana i en el marc del congrés de l'IoT (Internet of Things, la 'Internet de les coses') hem estat d'aniversari. S'han complert 10 anys des que es va autoritzar l'ús del domini .cat. Va ser un camí llarg que es fa fer possible gràcies a la suma d'esforços de molta gent que s'hi va implicar. Podem dir que es va tractar d'un altre 'procés català' que va culminar fa 10 anys amb el reconeixement del domini .cat en el món d'Internet.

Actualment ja supera els 92.000 registres i segueix augmentant. L'any passat va ser el domini que més va créixer al conjunt de l'Estat espanyol, amb un increment del 17%. Avui en dia representa el 13% del total de dominis que estan actius a Catalunya. Però no n'hi ha prou!

Qualsevol procés col·lectiu és complicat, i sovint cal aprofitar el moment i les circumstàncies per assolir el que sembla impossible. Fa 10 anys ens en vam sortir, penso que si engeguéssim el procés avui ens posarien totes les traves i pals a les rodes possibles perquè no fos així. Per tant, és evident que alguna cosa ha canviat aquests 10 anys, i ara estem en un moment on cal anar a per totes, aspirar al que volem i sumar esforços entre tots i totes per aconseguir allò que creiem just.

Com he dit, la possibilitat de poder disposar del domini .cat va ser tot un repte i n'estem orgullosos. Però volem més. Un domini no són només dues o tres lletres. És una terminació que marca d'on ets, què fas o a què et dediques. Que t'identifica dins el món i que et fa tenir identitat, si més no dins el món virtual.

Ja es va intentar amb anterioritat. Amb una simple recerca a Google, trobem un titular de desembre de 2007: 'Catalunya tindrà un domini territorial propi a internet, el .ct'. El cert és que l'aleshores grup de CiU va presentar una esmena a la llei d'Impuls a la Societat de la Informació en què es deia que el govern espanyol incorporaria en un termini màxim de sis mesos Catalunya en la llista que li permetria disposar d'un domini territorial considerat de primer nivell. El domini .ct donava a Catalunya un espai propi com a país dins el món d'internet.
Al cap de pocs dies el Congrés dels diputats ho va denegar, adduint que els dominis territorials, de dues lletres (com els veïns .fr, .it, .uk .es .ad) estan disponibles només per als estats (tot i que Gibraltar ja disposi del domini .gi)

Està clar doncs quin es el camí a seguir: aconseguir que se'ns reconegui com Estat propi i puguem utilitzar el domini .ct. Que el 28S Catalunya pugui sol·licitar el que li pertoca depèn de nosaltres!

Joana Barbany i Freixa és regidora de Comunicació i Innovació



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.