'Catalonia is a nation!'


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 2/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Diu el diccionari Webster 'Nation: a stable, historically developed community of people with a territory, economic life, distinctive culture and a language in common'. No hi ha dubte que Catalunya compleix els requisits amb tots els ets i uts. Llavors per què Espanya és nega a reconèixer que existeix una nació catalana? Doncs, perquè en general, tota nació aspira a tenir una sobirania, a poder-se governar. Aquest és un principi universal que s'acompleix sempre. Per tant, la nació assimiladora aspira, si pot, a exterminar a la nació assimilada el més aviat millor per evitar possibles revindicacions futures.

Les Espanyes varen ser en el seu dia rebatejades en 'Espanya' i avui aquest nom és el que representa la nació castellana, que al llarg de la història ha esdevingut la nació dominant que ha conquerit totes les altres nacions de la península, exceptuant Portugal, arrabassant la seva sobirania. Potser no tothom que pertany a Espanya entén o comparteix aquest anhel, però tant se val, perquè encara que individualment hi hagi qui mostri respecte, el que compta és l'actitud de la nació invasora en el seu conjunt.

Els catalans vàrem votar la Constitució Espanyola perquè reconeixia l'existència de la nació catalana, en parlar de 'nacionalitats' en el seu text. Però des del cop d'estat (fallit?) del 1981 i la LOAPA, va quedar clar per molta gent que ens havien aixecat la camisa. En tot cas, ens troben 35 anys després discutint conceptes que en teoria ja havia superat la Constitució del 78. 'Roda el món i torna al born!' ('born' entès com a néixer). En tot cas, mentre els partits espanyols que s'han esdevingut preconstitucionals, es reuneixen a la Moncloa per dir que defensen la Constitució (manda 'güevos'), la nació catalana no pot fer més que el que ha fet sempre: resistir.

Es tracta d'un enemic gran, poderós, formidable, però la nació catalana ha demostrat la seva resiliència al llarg de la història. Més enllà de populismes, partits assemblearis i collonades diversesm confio que seguirem resistint aquests plantejaments totalment predemocràtics que proposa el nacionalisme castellà-espanyol.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.