Les escoles segregades deixen en minoria el govern


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 21/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El ple municipal passat els socialistes, amb el suport dels ecosocialistes, vàrem presentar una proposta sota el títol 'Per racionalitzar l'aportació dels recursos públics als centres educatius concertats de la ciutat i instar la Generalitat la modificació de la llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació'. Val a dir que aquesta proposta no va contra res ni contra ningú i ho volem remarcar: és propositiva. Tenim la funció de garantir el dret a l'educació per a tothom. Ho recull l'estatut d'autonomia de Catalunya del 2006, que determina que totes les persones tenen dret a una educació de qualitat i a accedir-hi sota els principis d'igualtat d'oportunitats i accés a l'ensenyament.

Som conscients que la LEC va ser promoguda com una norma que perdurés en el temps i fruit d'un pacte polític on els socialistes vàrem haver de cedir en algunes qüestions. El manteniment del concert a les escoles que segreguen per sexe n'era la més dolorosa que ens deixàvem pel camí.

Entenem l'educació sota els fonaments d'igualtat, equitat i justícia social, juntament amb els valors pel ple desenvolupament de les persones. Hi ha jurisprudència de sentències promogudes per la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Suprem on especifica la legitimitat dels poders públics de denegar subvencions a escoles del sistema concertat que segreguen els alumnes, i aquestes s’hi sumen sentències dels tribunals de Galícia, Andalusia, Astúries i Cantàbria. Al·legant que les condicions d'accés al sistema educatiu no es poden veure discriminades per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Entenem que hem de promoure el canvi de la norma i que el món municipal és una eina per dir i recomanar aquest canvi perquè com una taca d'oli s'escampi pel territori català i sorgit des de Sant Cugat. Doncs què voleu que us digui? Seria una satisfacció.

No ens serveix l'excusa que sense concertació el sistema públic no se sustentaria per manca de places, ni que per a l'administració és més barat la concertació que la mateixa escola pública. Avui no diríem que l’educació pública no podria donar cobertura a la totalitat de l'alumnat si no existís la privada, si no s'hagués preparat l'escenari per aquest punt. És a dir, la connivència de CiU amb el món educatiu privat ha estat total, de tal manera que la manca d'inversió d’allò públic ha permès la proliferació dels centres concertats, i això no és tot, a més a les escoles que segregaven i segreguen per sexe se'ls ha donat una sortida econòmica, permetent que rebessin diners públics i cofinançant el seu mètode no igualitari.

Per altra banda, en aquests centres es dóna una constant: una precarització econòmica dels professionals docents, fet que abarateix els costos per plaça i un doble sistema de finançament 'penalitzat' explícitament per rebre concert, però els amagatalls legals o bé la voluntat de no treure-ho a la llum així ho permeten.

Es tracta de models, de saber i entendre que l'educació no és un cost sinó una inversió i que, amb els diners destinats a aquesta concertació, n'hi hauria suficients per poder fer noves escoles públiques i millorar la qualitat de l'educació pública. Per això la nostra proposta és molt senzilla, insta el Parlament de Catalunya a la modificació de la LEC per evitar l'atorgament de concert públic a aquelles escoles que tenen com a model educatiu la segregació escolar per gènere.

El darrer punt el dedico a la majoria del ple que hem possibilitat que prosperés la iniciativa. Agrair a ICV, CUP, ERC i C's el seu suport que, amb fermesa i valentia, tots plegats hem aconseguit la primera victòria de l'oposició en 28 anys de governs de CiU. Sens dubte, és més simbòlica que pràctica per a la ciutat, però això ens ha de permetre obrir la porta per a futures accions conjuntes. Han passat ja sis mesos des de les eleccions i per primera vegada ens hem posat d'acord. No és responsabilitat de cap grup en concret que no ho hàgim fet i sí èxit de tots que ara s'hagi materialitzat. Ens queden pressupostos, ordenances i moltes altres propostes que podem fer entendre que governar amb minoria implica arribar al consens. D'acord que el govern ho té més fàcil. La nostra feblesa és que som molts i ens pot costar més, no perdem l'esperança de repetir-ho.

Pere Soler és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.