Rescatar la por


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 22/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els darrers esdeveniments tràgics i propers han fet que la por estigui d'actualitat. Hi ha molt escrit sobre aquest delicat tema i la psicologia s'hi ha endinsat. El gran moralista Montaigne havia escrit: 'El que em fa més por és la por' perquè la experiència negativa del terror provinent de perills, violències o malsons produeix una tensió interior que enfonsa les seguretats i pot fer embogir.

L'home espantat és perillós perquè les seves accions poden ser histèriques i extremes. Però la por també pot ser positiva si ens fa experimentar els propis límits i apaivaga el sentiment d'omnipotència que acompanya l'home arrogant i abusiu.

En aquest sentit deia Graham Green: 'Tinc por de l'home que no té por'. Per equilibrar aquesta vivència tan humana, cal evitar que s'apoderi de nosaltres i aconseguir que es transformi en aquell raonable temor i respecte que obre la porta a la humilitat. G. Bernanos, gran creient, encara dóna una nova dimensió a la por quan la refereix a Jesús: 'La por al cap i a la fi també és filla de Déu, rescatada el Divendres Sant. De cap manera afalaga. Hi ha qui se'n burla o la maleeix i tothom la refusa. Però no us deixeu enganyar: Ell és al capçal del llit de tota agonia i intercedeix per l'home'.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.